Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nevladna organizacija Fedra se od leta 1991 bori za uzakonitev splava. Je poljska družba, kot včasih vidimo v anketah, razdeljena glede tega vprašanja?

"Mislim, da je treba govoriti o dejstvih. Po javnomnenjskih raziskavah poljska družba podpira prekinitev nosečnosti do 12. tedna nosečnosti. Večina je za to," pravi pravnik Mateusz Bieżuński iz Fedre.

Parlament je v prvem branju sredi aprila izglasoval štiri koalicijske osnutke zakona, ki zelo različno urejajo pravico do splava. Druga največja vladna stranka Tretja pot v nasprotju z Državljansko platformo in Levico nasprotuje liberalizaciji splava do 12. tedna nosečnosti. Osnutke zakona je začela pretresati posebna parlamentarna komisija, javno zaslišanje bo sredi maja.

"Če sem odkrit, je to velik uspeh. Velikega simbolnega pomena je, da se zdaj veter obrača, čeprav vladajoča koalicija glede vprašana splava ni enotna," je dejal Bieżuński.

Če stranka Tretja pot popusti in parlament sprejme zakon o liberalizaciji splava, bo njegovo uveljavitev preprečil predsednik Poljske Andrzej Duda, toda njegov drugi mandat se izteče sredi prihodnjega leta. Morda šele takrat, tako računajo vlada in nevladne organizacije, lahko ženske upajo na resnično spremembo.

Dolga pot do splava na Poljskem