Evropski parlament. Foto: EPA
Evropski parlament. Foto: EPA

Člani parlamenta želijo, da se 3. člen listine spremeni tako, da določa, da "ima vsakdo pravico do telesne avtonomije, do svobodnega, ozaveščenega, polnega in splošnega dostopa do spolnih in reproduktivnih pravic ter do vseh s tem povezanih zdravstvenih storitev brez diskriminacije, vključno z dostopom do varnega in zakonitega splava".

Resolucija, ki so jo podprli poslanci socialistov (S&D), liberalci (Renew), Zeleni in Levica, je bila sprejeta s 336 glasovi proti 163, 39 poslancev in poslank se je vzdržalo, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Med poslanci in poslankami, ki so glasovali za resolucijo, so bili tudi slovenski evroposlanci Matjaž Nemec (S&D/SD) in Irena Joveva ter Klemen Grošelj (oba Renew/Svoboda). Proti sta glasovala Romana Tomc (EPP/SDS) in Franc Bogovič (EPP/SLS).

Po prepričanju Nemca so izglasovali "do zdaj najprogresivnejše besedilo resolucije", v kateri države članice pozivajo, naj v celoti dekriminalizirajo splav in odpravijo ovire za varen in zakonit splav.

Joveva pa je opozorila, da se še vedno dogajajo posegi v temeljne človekove pravice, tudi pri pravici do splava. "Prav zaradi poskusov omejevanja, kriminalizacije ali prepovedi splava pa moramo to pravico vključiti v listino Evropske unije o temeljnih pravicah," je zapisala v sporočilu za javnost.

Listina EU-ja o temeljnih pravicah, razglašena decembra 2020, ima enako pravno vrednost kot pogodbe EU-ja, vsaka sprememba pa zahteva soglasje držav članic. Pravica do splava je sicer v več članicah EU-ja omejena.

Evropski poslanci in poslanke so tudi obsodili nazadovanje pravic žensk in vse poskuse omejitve ali odprave obstoječe zaščite spolnega in reproduktivnega zdravja in pravic ter enakosti spolov, ki se dogajajo po vsem svetu, tudi v državah članicah EU-ja.

Poljska vlada nima enotnega pogleda na splav