Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oblasti, pristojne za priseljevanje, bodo tistim, ki še niso zaprosili, začele pošiljati pozive, naj to storijo v 28 dneh.

Tisti državljani EU-ja, ki so na Otok prišli pred 31. decembrom lani, ko se je izteklo prehodno obdobje po brexitu, lahko do srede, 30. junija, zaprosijo za prednaselitveni ali naselitveni status, ki jim omogočata enake pravice, kot jih imajo Britanci.

Za prednaselitveni status lahko zaprosijo tisti, ki so pred 31. decembrom lani na Otoku živeli manj kot pet let, za naselitvenega pa tisti, ki so tam živeli najmanj pet let. Do konca maja letos so prednaselitveni status podelili 2,28 milijona državljanom EU-ja, naselitvenega pa 2,75 milijona ljudem, poroča britanski BBC. Doslej so prejeli okoli 5,6 milijona prošenj.

Za pritožbe upravičeni "utemeljeni razlogi"

Britanske oblasti iščejo vse tiste državljane članic EU-ja, ki še niso vložili prošnje za ureditev statusa. Tistim, za katere bodo ugotovili, da so upravičeni do statusa, bodo za priseljevanje pristojne oblasti poslale obvestilo, naj za status zaprosijo v 28 dneh.

Državni sekretar za priseljevanje Kevin Foster je ob tem pojasnil, da bodo lahko tisti, ki bodo imeli utemeljen razlog, vlogo vložili kadar koli po izteku roka. Med utemeljenimi razlogi so huda bolezen, razlogi, povezani s pandemijo covida-19, ali če starši niso vložili prošnje za otroka.

Je pa poudaril, da samega roka, ki se izteče prihodnjo sredo, ne bodo podaljšali. "Preprosto povedano, podaljšanje roka ni rešitev za to, da bi dosegli tiste, ki še niso vložili prošnje. Tako se bomo zgolj znašli v položaju, ko bomo v prihodnosti znova zaprošeni za podaljšanje, kar ustvarja samo dodatno negotovost," je povedal.