Milo Đukanović. Foto: Reuters
Milo Đukanović. Foto: Reuters

Predsednik je parlament razpustil, potem ko mandatarju Miodragu Lekiću pred iztekom 90-dnevnega roka ni uspelo sestaviti nove vlade, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na novinarski konferenci v Podgorici je Đukanović zagotovil, da je z razpisom volitev deloval v skladu z ustavo in zakoni. Dejal je, da se vsi zavedajo globoke politične in institucionalne krize, ki jo je po njegovih besedah povzročila sedanja neodgovorna parlamentarna večina, ki je zmagala na zadnjih volitvah avgusta 2020.

Znova je kritiziral sprejetje po njegovem mnenju neustavnih sprememb zakona o predsedniku, s katerimi so mu omejili pristojnosti pri imenovanju premierja. Spomnil je, da je zakon kljub temu podpisal, da ne bi kršil ustave. Prepričan pa je, da bo ustavno sodišče odločilo, da je neustaven.

Parlamentarna večina proti razpustitvi parlamenta

Poslanci in poslanke parlamentarne večine so medtem na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti njegove odločitve o razpustitvi parlamenta. Menijo, da odločitev ni v skladu z ustavo, ker Lekića ni imenoval za mandatarja. Imenovali so ga namreč poslanci in poslanke na podlagi spremembe zakona o predsedniku. Sodišče so tudi pozvali, naj do sprejetja končne odločitve ustavi izvajanje predsednikove odločitve, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

Đukanović se bo sicer v nedeljo na volitvah s še šestimi kandidati potegoval za nov petletni predsedniški mandat.

Na vprašanje, ali se bo ob morebitni zmagi umaknil s čela svoje Demokratske stranke socialistov (DPS), je danes odgovoril, da bo stranka v tem primeru dobila novega predsednika, da pa sta za DPS zdaj najpomembnejša dobra izida na predsedniških in parlamentarnih volitvah. Đukanović je sicer že v preteklosti obljubljal odhod s čela stranke, a tega nato ni storil, dodaja Tanjug.

Po pričakovanjih v nedeljo nihče od kandidatov ne bo dobil zadostnega števila glasov za zmago. Po napovedih bo Đukanović prejel največ glasov, ne pa tudi potrebne več kot 50-odstotne podpore za zmago v prvem krogu, zato bo za izvolitev novega predsednika najverjetneje potreben drugi krog 2. aprila.