Poslopje dume. Foto: Reuters
Poslopje dume. Foto: Reuters

Kot je pojasnil predsednik dume Vjačeslav Volodin, je bila odločitev sprejeta v interesu nacionalne varnosti.

"Člani dume so se odločili za odstop od pogodbe o konvencionalnih oboroženih silah v Evropi," je v torek na Telegramu zapisal Volodin. Ob tem je opozoril, da sta Washington in Bruselj, obsedena z idejo o izgradnji enopolarnega sveta, s širitvijo zveze Nato proti vzhodu uničila svetovni varnostni sistem.

Spomnil je, da so se članice Nata ob ustanovitvi zavezale, da je bila zveza ustanovljena izključno v obrambne namene. "V resnici se je izkazalo, da je blok volk v ovčji koži. Washington s pomočjo Nata in z orožjem, ki ga dobavlja kijevskemu režimu, zdaj ogroža svetovno varnost, da bi ohranil svojo hegemonijo. To pa lahko privede do svetovne katastrofe," je še dodal Volodin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je predlog o odstopu od pogodbe v dumi predstavil že prejšnji teden, po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra Sergeja Rjabkova pa bodo postopki za odstop trajali približno pol leta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pogodbo CFE sta 19. novembra 1990 v Parizu podpisala zveza Nato in Varšavski pakt. CFE, ki je začel veljati leta 1992, določa, da nobena od podpisnic ne sme imeti svojih vojakov na ozemlju druge države podpisnice brez njenega privoljenja. Prav tako določa zgornjo mejo za namestitev težkega orožja v Evropi, kar vključuje bojne tanke, oklepnike, topništvo, bojna letala in helikopterje.

Rusija je pogodbo, enega ključnih sporazumov o varnosti v Evropi po hladni vojni, prenehala izvajati decembra leta 2007. Od leta 2015, leto po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, pa Rusija tudi ne sodeluje na sestankih svetovalne skupine.

Odstop Rusije od Sporazuma o konvencionalnem orožju v Evropi