Macron med pogovorom z reševalci. Foto: Reuters
Macron med pogovorom z reševalci. Foto: Reuters

"Po mojih informacijah sta dva otroka še vedno v kritičnem stanju," je v pogovoru za francoske medije dejal tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran in dodal, da so oba že operirali. Poudaril je, da je treba storiti vse, da se kaj takšnega ne bi ponovilo.

V četrtkovem napadu je moški na igrišču v parku ob jezeru v mestu Annecy na vzhodu Francije z nožem zabodel dva odrasla in štiri predšolske otroke, stare od 22 do 36 mesecev. Po tem je posredovala policija, ki je napadalca ustrelila v noge, onesposobila in aretirala.

Annecy je danes obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v četrtek izrazil zgroženost ob napadu in ga označil za "izraz absolutne strahopetnosti". Najprej je odšel v bolnišnico v Grenoblu, kjer oskrbujejo tri od štirih ranjenih otrok, nato pa je odšel v Annecy, kjer se je srečal še s sorodniki žrtev in tistimi, ki so jim nudili pomoč.

Med temi je bil tudi 24-letni moški po imenu Henri, ki so ga razglasili za junaka, potem ko je napadalca skušal ovirati s pomočjo svojega nahrbtnika in ga nato tudi pregnal z igrišča, kjer se je zgodil napad. "V takšnih trenutkih narediš, kar pač lahko. Obnašal sem se, kot bi se vsak Francoz," je povedal za francosko televizijo BFMTV.

Nagib za napad za zdaj ostaja neznan, tožilstvo pa je v torek sporočilo, da napadalec ni imel "očitnega terorističnega motiva". Gre sicer za 31-letnega sirskega begunca, ki po navedbah pristojnih organov v času napada ni bil pod vplivom mamil ali alkohola.

Sorodna novica V napadu z nožem v francoskih Alpah ranjenih šest ljudi, med njimi štirje otroci

Francoska premierka Elisabeth Borne je dejala, da ga "ne pozna nobena obveščevalna služba" in da "v preteklosti ni imel psihiatričnih težav". Sirec policiji do zdaj ni bil znan in po njenih informacijah nima povezav z islamističnimi skupinami. Od jeseni 2022 je v Annecyju živel kot brezdomec.

Osumljenec, ki se je pred kratkim ločil od švedske državljanke, je pred tem deset let živel na Švedskem, kjer je aprila dobil status begunca, so za AFP potrdile varnostne službe in njegova nekdanja žena. Za azil je zaprosil tudi v Švici, Italiji in Franciji. Zadnja je preteklo nedeljo zavrnila njegovo prošnjo, saj je na Švedskem že imel status begunca.

Napadalčeva mati, ki že deset let živi v ZDA, je za AFP povedala, da je trpel za "hudo depresijo". Po njenih besedah ga je nedavna zavrnitev švedskih oblasti, ki mu niso podelile državljanstva, "verjetno pahnila v norost".

Tako se pojavljajo ugibanja, da bi lahko k nagibu za napad pripomoglo slabo psihično stanje osumljenca, potem ko mu švedske oblasti po desetih letih bivanja v državi niso odobrile državljanstva, Francija pa je zavrnila njegovo prošnjo za azil.

Napad je sprožil tudi plaz odzivov v političnem svetu, pri čemer so nekateri skrajno desni politiki poudarjali izvor in begunski status napadalca, še poroča AFP. V Annecyju so medtem v četrtek zvečer v kotu igrišča v parku, kjer se je zgodil napad, postavili majhen improviziran oltar s svečami in belimi vrtnicami.

Ljudje so prinesli rože, balone, slike in plišaste medvedke, da bi se poklonili žrtvam. Župan mesta Francois Astorg pa je danes sporočil, da bo ta konec tedna potekal miren shod, četrtkov napad pa označil za tragedijo in "barbarsko dejanje", še poroča BBC.

Pretreseni prebivalci prinašajo rože na območje, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters
Pretreseni prebivalci prinašajo rože na območje, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters
Annecy: Dva napadena otroka ostajata v kritičnem stanju