Nagib za napad še ni znan. Foto: Reuters
Nagib za napad še ni znan. Foto: Reuters

"V napadu je bilo ranjenih več ljudi, za zdaj smo našteli dve smrtni žrtvi," je v izjavi sporočila portugalska policija in dodala, da so napadalca ustrelili in aretirali. "Napadalec ni upošteval navodil policije in je z nožem grozil tudi policistom, ki so zaradi grožnje uporabili strelno orožje ter napadalca zadeli in nevtralizirali," je še zapisano v policijski izjavi.

Policisti so na kraj dogodka prispeli malo pred 11. uro dopoldne, potem ko so prejeli opozorilo o napadu z nožem v islamskem centru.

Žrtvi napada sta portugalski državljanki, ki sta delala v centru, medtem ko je bil po besedah vodje portugalske skupnosti ismailistov

Policija je ob posredovanju napadalca pozvala, naj preneha napadati, a ni upošteval pozivov, zato so ga ustrelili v nogo.  Foto: Reuters
Policija je ob posredovanju napadalca pozvala, naj preneha napadati, a ni upošteval pozivov, zato so ga ustrelili v nogo. Foto: Reuters

Nazima Ahmeda napadalec afganistanski begunec.

Napad se je zgodil v prostorih šiitske ločine ismailcev, ki so bili v preteklosti že tarča napadov skrajnih muslimanov. Na Portugalskem živi približno 7000 ismailskih muslimanov in so tako ena največjih ismailskih skupnosti v Evropi.

Lizbonski center je skupaj z molitvenimi dvoranami, učilnicami, sejnimi sobami in razstavnimi prostori leta 1998 odprl duhovni vodja ismailistov Princ Karim Aga Khan, ki se ima za neposrednega potomca preroka Mohameda.

Aga Khan je leta 2015 je v skladu s sporazumom s portugalsko vlado v Lizboni ustanovil svetovni sedež ismailizma, leta 2018 pa je lizbonsko palačo Henrique Mendonca postavil za sedež ismailskega imamata.