Lidija Sovenko drži v rokah svojo dvomesečno hčer Marijo na ulicah Černobila. Fotografija je bila posneta 6. oktobra leta 1999, v ozadju je sosed, ki si briše solze. Marija je bila prvi dojenček, rojen na visoko radioaktivnem območju uničenega Černobila. Njeni starši so nosečnost skrivali, saj so se bali, da se bodo morali izseliti iz mesta. Kot poroča Reuters, je bil edini Marijin
Lidija Sovenko drži v rokah svojo dvomesečno hčer Marijo na ulicah Černobila. Fotografija je bila posneta 6. oktobra leta 1999, v ozadju je sosed, ki si briše solze. Marija je bila prvi dojenček, rojen na visoko radioaktivnem območju uničenega Černobila. Njeni starši so nosečnost skrivali, saj so se bali, da se bodo morali izseliti iz mesta. Kot poroča Reuters, je bil edini Marijin "zločin", da se je rodila na 30-kilometrskem izključenem območju okoli jedrske elektrarne v Černobilu. Prebivalcem je bivanje na tem območju sicer prepovedano in je tudi zamejeno z bodečo žico. Foto: EPA

26. aprila bo minilo 35 let od nesreče v jedrski elektrarni Černobil pri Pripjatu v Ukrajini. Več desetletij so krožile govorice o otrocih z dvema glavama, ki naj bi se rojevali preživelim te hude jedrske nesreče.

Vendar pa nedavna raziskava, objavljena v ugledni znanstveni reviji Science, potrjuje, da potomci preživelih nesreče v svojem dednem zapisu nimajo nič več mutacij kot otroci, ki so bili rojeni drugim staršem.

Raziskava je prvič do zdaj sistematično ovrednotila stopnje genskih mutacij pri človeku v primeru odziva na nesrečo in sevanje, ki sta posledica človeške krivde.

Strah pred transgeneracijskim učinkom

Ta podatek je morebiti zanimiv tudi za preživele nesreče v jedrski elektrarni Fukušima Daiči, ki se je zgodila na Japonskem 11. marca leta 2011.

Sorodna novica 34 let po jedrski nesreči Černobil že več tednov v plamenih

Poleg tega, da so raziskovalci ugotavljali, kakšne so posledice sevanja na človeško telo, so hkrati tudi pokazali, da se prebivalci teh območij lahko varno vrnejo domov in se celo odločijo, da bodo imeli potomce, poroča Guardian.

"Med prebivalci je veliko zadržkov, da bi se vrnili, ena največjih skrbi pa je transgeneracijski učinek," je dejal za Guardian Stephen Chanock z Nacionalnega inštituta za rakava obolenja v Rockvillu v ameriški zvezni državi Maryland. "Med prebivalci iz okolice Fukušime trenutno kroži neki znanstvenofantastični pogled na to, da se lahko rodijo troglavi dojenčki," dodaja.

Nove mutacije dednega zapisa se niso prenesle na potomce

Sorodna novica Foto in video: Življenje v Pripjatu pri Černobilu varno čez 24.000 let

Čeprav lahko ionizirajoče sevanje resnično poškoduje celični DNK in predstavlja tudi višje tveganje za rakava obolenja, pa je bilo manj znano, ali so lahko takšnemu sevanju izpostavljene tudi celice z denimo zapisom v ženskih jajčecih in moški semenski tekočini. V teoriji bi se tako lahko celična mutacija pri posameznikih, izpostavljenih sevanju, prenesla na njihove potomce in pri njih morebiti sprožila razvojne motnje ali večjo izpostavljenost za rakava obolenja.

Da bi preučili možnosti za tovrstno tveganje, je Stephen Chanock s kolegi analiziral tako genom staršev, ki so bili po nesreči v Černobilu vključeni v čiščenje mesta ali pa so bili celo evakuirani iz bližnjih mest, kot tudi njihovih 130 potomcev. Čeprav so bili starši izpostavljeni visoki stopnji sevanja, pa se število novih mutacij pri njihovih otrocih ni bistveno zvišalo – te niso bile zaznane niti pri njihovih starših, a bi se lahko pojavile zaradi poškodbe dednega zapisa v semenski tekočini ali jajčecu.

"Mutacije so morda prisotne v krvi staršev, vendar pa te strašne, znanstvenofantastične mutacije semenske tekočine ali jajčeca nismo odkrili," je še dejal Chanock. "Menim, da bi bil lahko ta podatek pomirjujoč, saj za zdaj ni dovolj dokazov o bistvenih ali vidnejših transgeneracijskih učinkih."

Sodelavec na angleškem inštitutu Wellcome Sanger v Hinxtonu Alex Cagan pa dodaja, da omenjene ugotovitve sicer ne zmanjšajo "številnih osebnih tragedij, ki so povezane z nesrečo v Černobilu, vendar dajejo kanček upanja, da se morebitne poškodbe DNK-ja niso pojavile in se tudi niso prenesle na njihove potomce".