Območje okoli jedrske elektrarne je več kot tri desetletja po jedrski katastrofi še vedno kontaminirano. Foto: Reuters
Območje okoli jedrske elektrarne je več kot tri desetletja po jedrski katastrofi še vedno kontaminirano. Foto: Reuters

Kot so sporočile ukrajinske oblasti, je na kraju požara še vedno več kot 400 gasilcev, ki si prizadevajo dokončati delo. Ob tem so zatrdile, da ogenj ne ogroža nekdanje jedrske elektrarne in da ni radiacijske grožnje, poroča Al Džazira.

"Ni več odprtega ognja. Samo še gozdna tla nekoliko tlijo," so sporočili z ukrajinske službe za izredne razmere. Pristojne oblasti so poudarile, da stopnja sevanja ne presega običajnih naravnih vrednosti. Nekaj dni po izbruhu požara so sicer strokovnjaki sporočili, da so zaznali 16-krat večje sevanje od običajnega.

Gasilci požar gasijo že več kot en teden, delo jim je oteževal močan veter. V zadnjih dneh pa je bilo tudi nekaj dežja, kar jim je olajšalo delo. Kako veliko območje še gori, niso sporočili. Je pa požar zajel vse skupaj 3500 hektarjev površin.

Osumljencu povzročitve požara grozi do pet let zapora

Po ocenah oblasti je požar na večinoma nenaseljenem območju nastal zaradi sušnih razmer po mili zimi. Obenem sumijo, da je najmanj enega izmed požarov sprožil 27-letni prebivalec manjšega kraja blizu zaprtega območja. Domnevajo, da je kuril travo in smeti, zaradi vetra pa mu je ogenj ušel izpod nadzora. Grozi mu do pet let zapora.

Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske jedrske elektrarne zgodila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne.

26. aprila 1986 ob 1.23 zjutraj sta v Černobilu med varnostnim preizkusom odjeknili eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je v zraku nastal smrtonosen radioaktivni oblak, ki se je razširil nad vso Evropo. Poleg Ukrajine so radioaktivni delci močno prizadeli tudi Rusijo in Belorusijo. Sovjetske oblasti so mednarodni javnosti nesrečo več dni prikrivale in ta je zanjo izvedela šele, ko so na Švedskem zaznali povečano radioaktivno sevanje.