Erdogan vlada Turčiji že od leta 2003, najprej kot premier in nato kot predsednik. Foto: Reuters
Erdogan vlada Turčiji že od leta 2003, najprej kot premier in nato kot predsednik. Foto: Reuters

Prisego so z aplavzom pospremili poslanci njegove vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), medtem ko opozicijski poslanci v znak protesta ob Erdoganovi prisegi niso vstali.

Erdoganu, ki je z 52,2 odstotka glasov zmagal v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, je mandat podelil Devlet Bahceli, ki vodi njegovo zavezniško nacionalistično stranko MHP in je vršilec dolžnosti predsednika parlamenta. Slovesnosti je sledila salva iz 101 pištole.

Predsednik je zatem obiskal mavzolej ustanovitelja sodobne turške republike Mustafe Kemala Atatürka in se udeležil slovesnosti ob odprtju predsedniške palače. "Obljubljam, da si bom z vsemi močmi prizadeval za zaščito slave turške republike in povečanje njenega ugleda v svetu," je Erdogan dejal na slovesnosti v predsedniški palači, ki so se je udeležili predstavniki skoraj 80 držav.

Po koncertu in islamskih molitvah je Erdogan priredil državniško večerjo, ki se je je po poročanju turških medijev udeležilo kakih 5000 ljudi.

Pozneje naj bi Erdogan predstavil svoj kabinet. Turški mediji ugibajo, da bi lahko v njem sodelovali njegovi nekdanji pomočniki, kot je nekdanji gospodarstvenik in nekdanji finančni minister Mehmet Simsek.

Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu naj bi bilo na Erdoganovi inavguracijski slovesnosti več kot 30 voditeljev držav in predsednikov vlad, med njimi tudi iz Južne Afrike, Venezuele, Pakistana in Libije. Svoje predstavnike sta poslali tudi Rusija in Kitajska.

Današnje inavguracije se je udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Med svojim dvodnevnim obiskom se namerava sestati z Erdoganom in ga vnovič pozvati k ratifikaciji pristopnega protokola Švedske za članstvo v Natu.

Erdogan je sicer v preteklih mesecih večkrat izrazil zadržke do članstva Švedske v Natu, češ da Stockholm daje zatočišče posameznikom, ki jih Ankara povezuje s poskusom državnega udara leta 2016 in desetletja trajajočim kurdskim bojem za neodvisnost.

Erdogan prisegel za predsednika Turčije