Mejni prehod med Grčijo in Turčijo v kraju Edirne po spopadih med policijo in prebežniki. Foto: Reuters
Mejni prehod med Grčijo in Turčijo v kraju Edirne po spopadih med policijo in prebežniki. Foto: Reuters

"Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata," je dejal Erdogan v prvi izjavi, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. "Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je nato popoldne že govoril z Erdoganom in izrazil pripravljenost EU-ja, da okrepi podporo Turčiji. Poudaril je še, da sta zagotavljanje humanitarne pomoči in dostop do ljudi, ki jo potrebujejo, prioriteti Unije.

O ravnanju Turčije bodo na prošnjo Grčije v četrtek na neformalnem srečanju v Zagrebu govorili zunanji ministri članic EU-ja.

Turška diplomacija sprva zanikala odprtje meje

Da so turške oblasti odprle mejo z EU-jem, je več turških medijev poročalo že v petek. A na zunanjem ministrstvu v Ankari so te navedbe v petek zavrnili.

Erdogan je sporočil, da naj bi 18.000 prebežnikov že prečkalo turško mejo, v prihodnjih dneh pa bi se lahko številka povzpela na 25 ali 30 tisoč, njegove navedbe prenaša BBC.

Slovenska policija je za STA sporočila, da bodo prilagodili svoje delo, če bi prišlo do sprememb v migracijah. Policija spremlja dogajanje na meji in si z drugimi državami izmenjuje informacije, so zagotovili.

"Na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje smo pripravljeni, za to imamo pripravljene različne aktivnosti in ukrepe, ki jih bomo prilagajali razmeram na terenu," pa so zagotovili na notranjem ministrstvu. Ministrstvo premlja razmere v regiji in Turčiji in je v stiku s sosedami, državami v regiji ter EU-jem.

Spopadi na meji – Grčija prebežnikom preprečuje vstop

Policija je na prebežnike streljala s solzivcem. Foto: Reuters
Policija je na prebežnike streljala s solzivcem. Foto: Reuters

Grčija je potrdila, da na turško-grško mejo prihaja vse več prebežnikov, ki jim skušajo preprečiti vstop v državo in s tem v EU. Tiskovni predstavnik je po kriznem zasedanju grške vlade sporočil, da je Grčija preprečila nezakonit vstop na svoje ozemlje 4000 prebežnikom.

Pri tem je prišlo do spopadov med prebežniki in policijo. Policisti so proti prebežnikom, ki so se zbrali ob mejnem prehodu v turški pokrajini Edirne, uporabili solzivec, ti pa so v odgovor metali kamenje. Nemška tiskovna agencija DPA je poročala, da so grški obmejni policisti in posebne enote policije pri mejnem prehodu Kastanies/Pazarkule že ponoči prebežnikom vstop v državo skušali preprečiti tudi s solzivcem. Nekaterim je uspelo mejo kljub temu prečkati čez reko v gumijastih čolnih.

Grčija poostrila nadzor tudi nad morjem

Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos je za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo in vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo. "Vso noč so varnostne sile preprečevale nezakonite prehode meje," je dejal in dodal, da so varnostne sile prijele več prebežnikov.

Minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila tudi nadzor v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije. "Grške meje so tudi meje Evrope," je poudaril.

Tudi Bolgarija krepi nadzor na meji s Turčijo

Tudi Bolgarija, druga članica EU-ja, na katero meji Turčija, je že v petek tako kot Grčija okrepila nadzor na meji s Turčijo. Ob tem je sporočila, da je pripravljena, da na mejo po potrebi pošlje tisoč vojakov.

Hrvaška v stiku z EU-jem – na balkanski poti ni povečanega števila ljudi

Hrvaška se glede morebitnega novega številčnega prihoda prebežnikov pogovarja s partnericami v Evropski uniji in zvezi Nato, je povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Ob tem je ocenil, da bi lahko s političnimi in diplomatskimi prizadevanji preprečili množični prihod v Evropo po t. i. vzhodnosredozemski ali zahodnobalkanski poti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je ocenil, da je Hrvaška pripravljena na morebitne prihode, in dodal, da trenutno na zahodnobalkanski poti ni opaziti povečanega števila prebežnikov.

Orban sklical srečanje ministrov

Erdogan je o prihodu beguncev v Turčijo govoril tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki je nato sklical srečanje z nekaterimi ministri, pristojnimi za varnost. Odločili so, da mora Madžarska okrepiti nadzor svojih meja, še posebno pozornost pa posvetiti razvoju dogodkov na balkanski begunski poti.

Srbija ne bo "parkirišče" za prebežnike

Srbija je pozneje sporočila, da ne bo dopustila, da bi bila "parkirišče ali čakalnica" za prebežnike. Srbski predsednik Aleksandar Vučić in zunanji minister Ivica Dačić sta v ločenih izjavah za javnost poudarila, da bo Srbija do prebežnikov pokazala solidarnost, spoštovanje, dobroto in gostoljubje, da pa bo obenem zaščitila svoje državne interese, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Avstrija: "Razmere iz 2015 se ne smejo ponoviti"

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je napovedal, da bo Avstrija zaščitila svoje meje, če varovanje zunanjih meja Unije ne bo uspešno. "Razmere iz leta 2015 se ne smejo ponoviti," je poudaril.

Turški predsednik Erdogan na pogrebu enega izmed 33 turških vojakov, ki so v četrtek umrli v Siriji. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan na pogrebu enega izmed 33 turških vojakov, ki so v četrtek umrli v Siriji. Foto: Reuters

Iz Idliba zbežalo več sto tisoč ljudi

Iz province Idlib na severu Sirije je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva Turčije.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z EU-jem, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

EU je marca 2016 po dolgih in težkih pogajanjih s Turčijo sklenil dogovor o zaustavljanju prebežnikov na njihovi poti v članice Unije v zameno za finančno pomoč.

V skladu z dogovorom je mogoče prebežnike, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v Unijo.

Na meji med Turčijo in Grčijo naj bi obtičalo 30.000 prebežnikov
Spopadi med prebežniki in policijo na grško-turški meji