Nekateri prebežniki so odšli proti meji z Grčijo. Foto: Reuters
Nekateri prebežniki so odšli proti meji z Grčijo. Foto: Reuters

V Turčiji so se začele širiti novice, da naj bi turške oblasti odprle mejo z Evropo, pri tem pa je več turških medijev ob navajanju virov blizu vladi poročalo o domnevni spremembi turške politike do prebežnikov. Kot poročajo turški mediji, se je več sto prebežnikov napotilo proti državam članicam Evropske unije.

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy je zavrnil poročila o spremembah begunske politike. "V begunski in migrantski politiki naše države, ki gosti največ beguncev na svetu, ni sprememb," je zatrdil.

Od leta 2016 je v veljavi dogovor med Evropsko unijo in Turčijo, v skladu s katerim Ankara zadržuje begunce v državi v zameno za finančno pomoč.

Aksoy je opozoril, da bi se lahko v Turčiji okrepili migracijski tokovi v smeri zunanjih meja ob morebitnem poslabšanju razmer v soseščini. Po njegovih besedah bi lahko razvoj dogodkov v nemirni sirski pokrajini Idlib in množični beg še okrepila pritisk prebežnikov na Turčijo. Te dogodke spremljajo tudi prebežniki, ki so v Turčiji, zato se se odpravili proti zahodnim mejam Turčije.

Prebežniki so v Carigradu čakali na avtobuse za prevoz do meje z Grčijo. Foto: Reuters
Prebežniki so v Carigradu čakali na avtobuse za prevoz do meje z Grčijo. Foto: Reuters

EU pričakuje spoštovanje dogovora

Evropska unija ni prejela nikakršnega uradnega obvestila o kakršnih koli spremembah v povezavi z migracijskim dogovorom. Govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano je dejal, da EU od Turčije še naprej pričakuje spoštovanje dogovora o zajezitvi nezakonitih migracij.

Iz Idliba je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo, ki že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva v Turčiji.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo za begunce v Turčiji odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil podpore mednarodne skupnosti.

Bolgarija pripravljena dodatno varovati mejo

Po govoricah o domnevnem novem valu prebežnikov iz Turčije je tudi Bolgarija, tako kot Grčija, okrepila nadzor na meji s Turčijo. Bolgarija je pripravljena, da na mejo po potrebi pošlje 1000 vojakov. Za zdaj pa so vstop v državo že preprečili 60 prebežnikom.

"Zgodaj zjutraj smo poslali policijo na naše meje. Skrb vzbujajoče je, da so se turški mejni stražarji umaknili," je novinarjem dejal bolgarski premier Bojko Borisov.

Po njegovih informacijah se prebežniki zbirajo v mestu Odrin blizu meje z Bolgarijo in Grčijo. Mejni stražarji pa so se umaknili s svojih položajev, je dodal.

Bolgarija je pripravljena na svojo 300 kilometrov dolgo mejo s Turčijo v pomoč policiji poslati 1000 vojakov, ki bodo preprečevali nezakonite vstope v državo, je sporočil obrambni minister Krasimir Karakatčanov.

Tudi Grčija je danes okrepila nadzor na meji. Med drugim so zaprli tudi mejni prehod v bližini Odrina.

Kriza na turški meji