69-letni Erdogan je na carigrajskem letališču, kjer poteka letalski sejem Teknofest, stopil na oder in metal cvetje privržencem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na sejmu Teknofest, ki ga Turčija označuje za "največjega na svetu", turška vojaška industrija razstavlja brezpilotne letalnike in letala. Predsednik je zbrane nagovoril, naj proslavijo "prizadevanja in uspehe inženirjev" ter turško tehnologijo.

Selcuk Bayraktar je predstavil novo bojno brezpilotno letalo Kizilelma. Foto: Reuters
Selcuk Bayraktar je predstavil novo bojno brezpilotno letalo Kizilelma. Foto: Reuters

Turško podjetje Baykar je na sejmu sporočilo, da namerava prihodnje leto začeti proizvodnjo novega brezpilotnega bojnega letala Kizilelma (UCAV).

Baykar je v zadnjih letih postal mednarodno prepoznaven zaradi lahkega brezpilotnega letala TB-2, ki so ga uporabljali v spopadih v Ukrajini, Azerbajdžanu in Severni Afriki, in je podjetje izstrelilo med največje turške izvoznike orožja.

Predsednik podjetja je Selcuk Bayraktar, ki je sicer poročen z Erdoganovo hčerjo Sumeyye Erdogan.

Erdogan ni omenjal zdravstvenega stanja

Erdogan v svojem govoru ni omenil svojega zdravstvenega stanja, zaradi česar je pred tremi dnevi prekinil volilni kampanjo. Turški predsednik, ki je po uradnih navedbah imel trebušno virozo, je bil videti bled in utrujen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljala sta ga predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev in libijski premier Abdel Hamid Dbeibah, voditelja dveh držav, ki jima Turčija dobavlja bojna brezpilotna letala.

Erdogan naj bi se po napovedih udeležil tudi današnjega volilnega shoda v Izmirju. V nedeljo, natanko dva tedna pred prvim krogom volitev, naj bi se mudil tudi v prestolnici Ankari, kjer bo nadaljeval volilno kampanjo.

Tiskovni predstavnik zanikal ugibanja o srčnem napadu

Turška javnost doslej ni bila nikoli seznanjena z zdravstvenim stanjem predsednika. Erdoganov tiskovni predstavnik Fahrettin Altün je pred dnevi zanikal navedbe, ki so se širile po družbenih omrežjih, da je turški predsednik med prekinjenim intervjujem v živo na televiziji imel srčni napad.

Erdogan je leta 2011 prestal operacijo na debelem črevesu, leto pozneje je imel še en kirurški poseg. Takratni premier Turčije je sicer zanikal, da bi imel raka na debelem črevesu in zatrdil, da so mu le odstranili polipe.

Ankete napovedujejo tesne volitve 14. maja

V Turčiji bodo predsedniške in parlamentarne volitve 14. maja, na njih pa se glede na javnomnenjske ankete obeta tesen izid. Glavni izzivalec Erdogana je kandidat združene opozicije Kemal Kilicdaroglu. Po pričakovanjih bo predsednik izvoljen v drugem krogu 28. maja.

Prav tako je negotovo, kdo bo imel večino v novem parlamentu. V Turčiji sicer od leta 2018 velja predsedniški sistem, vloga parlamenta je omejena.

Volilna kampanja v Turčiji v polnem razmahu