Grad nad mestom Diyarbakır, ki je z 1,8 milijona prebivalci največje turško mesto z večinsko kurdsko populacijo. Foto: EPA
Grad nad mestom Diyarbakır, ki je z 1,8 milijona prebivalci največje turško mesto z večinsko kurdsko populacijo. Foto: EPA

Policijska operacija s centrom v Diyarbakru je sicer potekala v skupno 21 provincah, v katerih so skupno aretirali okoli 110 ljudi z domnevnimi povezavami s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki jo v Turčiji, ZDA in EU-ju označujejo za teroristično organizacijo.

Turška radiotelevizija TRT je poročala, da je policija, ki je operacijo označila za protiteroristično, prijela osebe, osumljene financiranja PKK-ja ali pridobivanja novih članov v organizacijo.

Temel: Pred volitvami so se znova zatekli k aretacijam

Odvetniška zbornica v Diyarbakru je sporočila, da bi skupno število aretacij lahko doseglo 150 ljudi, med prijetimi pa je med drugim dvajset odvetnikov, pet novinarjev, trije igralci in politik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan se je pred tednom dni med predvolilno kampanjo ustavil tudi v Diyarbakru. Foto: Reuters
Erdogan se je pred tednom dni med predvolilno kampanjo ustavil tudi v Diyarbakru. Foto: Reuters

Turški opozicijski prokurdski poslanec Tayip Temel je sporočil, da so v Diyarbakru poleg pravnikov in umetnikov aretirali tudi nekaj pomembnih članov njegove prokurdske Ljudske demokratska stranke (HDP). "Tik pred volitvami so se zaradi strahu pred izgubo oblasti spet zatekli k aretacijam," je zapisal na Twitterju.

Majske volitve velik izziv za Erdogana

Turčijo 14. maja čakajo predsedniške in parlamentarne volitve, ki bodo glede na javnomnenjske ankete predstavljale največji izziv za predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana in njegovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), ki je na oblasti že od leta 2002.

Ljudska demokratska stranka (HDP) je tretja največja parlamentarna stranka in tudi glavna prokurdska stranka v Turčiji. Zaradi domnevnih povezav s PKK-jem, kar HDP sicer zanika, jim na ustavnem sodišču grozi prepoved sodelovanja na volitvah.

HDP zaradi grozeče prepovedi podprl Kılıçdaroğluja

HDP je zaradi tega že sporočil, da predsedniškega kandidata ne bodo predlagali, s čimer so tiho podprli glavnega Erdoganovega tekmeca, vodjo glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke Kemala Kılıçdaroğluja.

Kemal Kılıçdaroğlu (na plakatu) velja za glavnega protikandidata Erdoğanu. Foto: EPA
Kemal Kılıçdaroğlu (na plakatu) velja za glavnega protikandidata Erdoğanu. Foto: EPA

Kandidati HDP-ja bodo zaradi grozeče prepovedi na parlamentarnih volitvah nastopili skupaj z majhno Stranko zelenih in leve prihodnosti (YSGP).

HRW: Gre za taktiko ustrahovanja pred volitvami

Aretacije so medtem obsodile tudi človekoljubne organizacije. Turška nevladna organizacija za obrambo svoboščin MLSA je sporočila, da so varnostne sile v zgodnjih jutranjih urah preiskale domove številnih ljudi, vključno z novinarji, odvetniki in voditelji nevladnih organizacij.

Varnostni vir je za Reuters povedal, da je policija izvedla sočasne racije na 186 naslovih in zasegla nekaj digitalnega gradiva, potem ko je tožilstvo izdalo naloge za aretacijo 216 ljudi. Tožilstvo v Diyarbakru preiskave ni želelo komentirati.

Pomočnica direktorice Human Rights Watch za Evropo in Srednjo Azijo Emma Sinclair-Webb je sporočila, da je dostop do podatkov o "protiteroristični" preiskavi omejen. Na Twitterju je zapisala, da gre za "očitno zlorabo pooblastil in taktiko ustrahovanja pred volitvami".