Erdogan si skuša z odpiranjem velikih projektov znova pridobiti podporo pred majskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami. Foto: Reuters
Erdogan si skuša z odpiranjem velikih projektov znova pridobiti podporo pred majskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami. Foto: Reuters

"Zagotovili bomo brezplačen zemeljski plin za gospodinjstva do 25 kubičnih metrov mesečno za eno leto," je dejal Erdogan ob slovesnem odprtju plinskega terminala v severni pokrajini Zonguldak in prvi dobavi plina iz črnomorskega črpališča v plinsko elektrarno na obali. Ob tem je predsednik napovedal, da bo prvi mesec plin brezplačen v neomejenih količinah za porabo v gospodinjstvih.

Zemeljski plin v polju Sakarya ob obali Zonguldaka so odkrili leta 2020 in v bližnjem polju Caycuma-1 lansko leto. Skupna količina zalog je bila takrat ocenjena na 710 milijard kubičnih metrov plina.

Turčija ima zelo malo lastnih zalog plina in nafte, zato je močno odvisna od uvoza iz Rusije, Azerbajdžana in Irana, pa tudi od uvoza utekočinjenega plina (LNG) iz Katarja, ZDA, Nigerije in Alžirije.

Po podatkih energetskega regulatorja EPDK je domača proizvodnja zemeljskega plina, predvsem v pokrajini Trakija, leta 2021 pomenila manj kot en odstotek od 60 milijard kubičnih metrov nacionalne porabe Turčije.

Sledi odprtje jedrskega reaktorja

Erdogan je dejal, da bo na črnomorskih plinskih poljih v Turčiji sprva proizvedenih 10 milijonov kubičnih metrov plina na dan, v prihodnjem obdobju pa bodo proizvodnjo povečali na 40 milijonov kubičnih metrov plina dnevno.

"Ko bomo dosegli polno zmogljivost, bomo lahko od tu pokrivali približno 30-odstotno domačo porabo letno," je bil optimističen.

Erdogan se trudi predstaviti čim več energetskih in infrastrukturnih projektov pred volitvami, ki bodo 14. maja in na katerih mu glede na javnomnenjske ankete kaže, da bi lahko prvič po dveh desetletjih vladanja izgubil oblast, potem ko je kriza zaradi naraščajočih življenjskih stroškov načela njegovo podporo v javnosti še pred katastrofalnim potresom letos februarja.

Naslednji teden naj bi Erdogan predvidoma odprl prvi turški jedrski reaktor, ki ga je zgradilo rusko državno jedrsko podjetje Rosatom.