Evropa je v 3D-tisku globalni voditelj, navaja urad. Evropska podjetja in izumitelji so pri Evropskem patentnem uradu v obdobju od 2010 do 2018 vložili skoraj polovico vseh patentnih prijav s področja 3D-tiskanja, kaže objavljeno poročilo evropskega urada.

Zaščitna medicinska maska, natisnjena s 3D-tiskalnikom v enem izmed švicarskih laboratorijev. Foto: EPA
Zaščitna medicinska maska, natisnjena s 3D-tiskalnikom v enem izmed švicarskih laboratorijev. Foto: EPA

Po besedah predsednika urada Antonia Campinosa je rast števila patentov s področja 3D-tiska del širšega hitrega porasta digitalne tehnologije nasploh. Ti podatki po njegovem mnenju "potrjujejo, da se digitalno preoblikovanje gospodarstva v celoti odraža v patentnih prijavah, ki dosežejo urad". Evropa je postala globalno središče za inovacije na hitro rastočih digitalnih področjih, vključno s tehnologijami 3D-tiska, je še poudaril Campinos.

Evropska podjetja in posamezniki prispevali 47 odstotkov prijav, ameriška 35
Evropski posamezniki oz. podjetja so v letih od 2010 do 2018 vložili 7863 patentnih prijav s področja 3D-tiska, kar je 47 odstotkov vseh prijav, ki jih je prejel Evropski patentni urad. Znotraj Evrope je na čelu Nemčija, iz katere izvira 3155 oz. 19 odstotkov vseh prijav. Močan razvoj na tem področju urad opaža še v Španiji, Belgiji, Veliki Britaniji, Švici in na Nizozemskem. Gledano globalno so kot država v ospredju še vedno ZDA. Od tam prihaja 5747 oz. 35 odstotkov vseh prijav, ki jih je prejel evropski urad.

Glavna področja uporabe zdravje, energija in transport
Iz podatkov je mogoče zaznati še, da so glavna področja uporabe 3D-tiska zdravje, energija in transport. Podatki o posameznih podjetjih pa kažejo, da je 25 največjih prijaviteljev prijavilo okoli 30 odstotkov (6548) vseh patentov z omenjenega področja. Pomemben pa je tudi prispevek manjših igralcev, še navaja urad. Tako so podjetja z med 15 in 1000 zaposlenimi prispevala okoli desetino vseh prijav, posamični izumitelji oz. podjetja z do 15 zaposlenimi pa 12 odstotkov. Univerze, bolnišnice in javne raziskovalne ustanove so dodale 11 odstotkov patentnih prijav.

Kritiki bi sicer lahko trdili, da je pri prijavah pri Evropskem patentnem uradu Evropa nadpovprečno zastopana, a na uradu poudarjajo, da je ta učinek majhen. Kdor želi svoj patent zaščititi globalno, mora namreč tudi prek Evropskega patentnega urada.