Aleksej Navalni med sojenjem na sodišču v Moskvi. Foto: EPA
Aleksej Navalni med sojenjem na sodišču v Moskvi. Foto: EPA

Navalni, eden najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je bil sredi januarja pridržan takoj po vrnitvi v domovino iz Nemčije, kjer je bil več mesecev na zdravljenju po zastrupitvi z živčnim strupom novičok.

"Sodišče je odločilo, da naloži vladi Rusije izpustitev pritožnika. Ta ukrep začne veljati takoj," so sporočili iz Strasbourga. Dodali so, da so v sodbi upoštevali "naravo in obseg tveganja za življenje pritožnika".

Rusija: Navalni v primerno varovanem objektu. Celica je pod videonadzorom.
Sodišče je navedlo, da je Rusija v svojem zagovoru vztrajala, da je Navalni zaprt v primerno varovanem objektu in da je njegova celica pod videonadzorom. Navalni je v pritožbi, ki jo je vložil 20. januarja, trdil, da takšna ureditev ne more zagotoviti zadostnih varoval za njegovo življenje in zdravje.

44-letnemu Navalnemu je sodišče po vrnitvi v Rusijo pogojno kazen, na katero je bil obsojen leta 2014, spremenilo v tri leta in pol zapora. Odločitev je sprožila obsodbe v mednarodni skupnosti.

Čujčenko: Gre za vmešavanje v ruski pravosodni sistem
Ruski minister za pravosodje Konstantin Čujčenko pa je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal, da so zahteve ESČP-ja "nerazumne in nezakonite" ter predstavljajo "jasno in grobo vmešavanje" v ruski pravosodni sistem. Po ruski zakonodaji ni pravne podlage za izpustitev Navalnega, je še pojasnil.