Michel (levo) je podprl Borrella in obsodil agresivno držo Rusije ob njegovem obisku. Foto: EPA
Michel (levo) je podprl Borrella in obsodil agresivno držo Rusije ob njegovem obisku. Foto: EPA

Več kot 70 oz. desetina evropskih poslancev, predvsem iz Evropske ljudske stranke (EPP) in skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), med njimi tudi Milan Zver, zahteva odstop visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella.

Razlog za poziv k odstopu je njegov obisk v Moskvi, ki so ga označili za polomijo. Borrell se je znašel pod plazom kritik, potem ko je Rusija prav med njegovim obiskom v Moskvi pretekli teden napovedala izgon treh diplomatov iz Poljske, Nemčije in Švedske, ker naj bi sodelovali na protestih za izpustitev zaprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega.

Avtor osnutka pisma, naslovljenega na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, je evropski poslanec Riho Terras iz Estonije (EPP), ki je nastop označil za sramotnega. Med napovedjo izgona evropskih diplomatov bi moral Borrell obisk prekiniti, še meni Estonec.

Med 73 poslanci, ki so ga do roka v ponedeljka zvečer podpisali, so večinoma poslanci EPP-ja in ECR-ja, nekaj jih je tudi iz vrst politične skupine Renew.

Borrel: "Ruska oblast ne dopušča možnosti za vladavino prava"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Josep Borrell je danes o obisku poročal Evropskemu parlamentu in zatrdil, da se ruska vlada obnaša vse bolj avtoritarno in ne upošteva vladavine prava, zaradi česar so mogoče nove sankcije EU-ja.

"Neusmiljeni so. Trenutna struktura moči v Rusiji, v kombinaciji s prikritimi ekonomskimi interesi, vojsko in političnim nadzorom, ne dopušča možnosti za demokratično vladavino prava," je dejal evropskim poslancem.

Michel podprl Borrella

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem kritiziral agresivno držo Rusije med obiskom Borrella in zagotovil, da prvi diplomat Bruslja uživa njegovo podporo.

Michel je obsodil izgon veleposlanikov in sporočil, da se "EU se ne bo pustil ustrahovati". Za marec je napovedal obisk Ukrajine in Gruzije, da s tem podpre njune napore pri ohranjanju suverenosti in ozemeljske celovitosti.

O odnosih z Rusijo po Borrellovem obisku bodo 22. februarja razpravljali zunanji ministri, marca pa voditelji članic Unije.

Borrell po kritikah nastopa v Rusiji napovedal nove sankcije

Tomc: Obisk je bil diplomatski fiasko

Kot je za STA danes potrdil poslanec Milan Zver (EPP/SDS), ga je podpisal tudi on sam, Romana Tomc (EPP/SDS) pa je dejala, da pisma ni podpisala, je pa zelo razočarana nad Borrellovim obiskom v Moskvi, ki ga je označila kot "diplomatski fiasko".

Podobno izhaja iz odgovora Franca Bogoviča (EPP/SLS). Kot je zapisal, so v EPP-ju glede poziva k Borrellovemu odstopu "mnenja deljena", saj Evropski parlament proceduralno nima pristojnosti odpoklica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja. Osebno pa Bogovič podpira jasno stališče EPP-ja, da je bil obisk zelo slabo izveden, ter pozive k zaostritvi sankcij proti Rusiji in prekinitvi dejavnosti v povezavi s plinovodom Severni tok 2.

Španec Borrel pripada politični skupini socialistov in demokratov (S&D), zato ne preseneča, da v tej skupini zahteve po odstopu ne podpirajo.

Sorodna novica Nemčija, Švedska in Poljska kot povračilni ukrep izgnale ruske diplomate

Fajon: Res je, da nastop ni bil dovolj odločen

Po besedah Tanje Fajon (S&D/SD) je pismo podpisal "manjši del pretežno desnega pola" evropskih poslancev, ki visokemu predstavniku očitajo nekompetentnost. "Res je, da nastop Borrella v imenu EU-ja ni bil dovolj odločen, a dejstvo je, da EU nima enotnih stališč glede Rusije in da se je Borrell znašel v izjemno težki situaciji (...) Diplomatske nekompetentnosti mu v takih razmerah ne moremo očitati."

Milan Brglez (S&D/SD) pisma prav tako ni podpisal, je pa izrazil pričakovanje, "da bo naslednjič obisk visokega predstavnika pripravljen boljše in z bolj jasnimi sporočili".

Prav tako pisma ni podpisala Ljudmila Novak (EPP/NSi), a je za STA poudarila, da to "ne spremeni dejstva, da Rusija ni demokracija, temveč kleptokratska avtokracija".

Grošelj in Joveva: Pismo razkriva neenotnost

Poslanca Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ), ki pisma prav tako nista podpisala, sta medtem za STA ocenila, da je to "predvsem odziv ob ponižanju, ki ga je ob nedavnem obisku Borrella v Moskvi doživel EU", a poudarila, da pismo in zahteva po odstopu "žal zakrivata ključno težavo skupne evropske zunanje in varnostne politike – to je, da že v svoji osnovi ni enotna", za kar so krivi različni interesi držav članic.

Očitki, da se Borrell ni ustrezno odzval

Pismo Estonca Terrasa obisk ocenjuje kot "sramoten". Že sama odločitev zanj, ki jo je Borrell sprejel proaktivno, je bila, tako pismo, v samem izhodišču napačna. Povrhu tega pa visoki predstavnik EU-ja ob samem obisku ni uspel stopiti v bran interesom in vrednotam Unije, kar je povzročilo "resno škodo ugledu EU-ja". Če Borrell sam ne bo odstopil, bi morala po prepričanju avtorja in podpisnikov pisma v tej smeri ukrepati predsednica komisije.

V pismu mu očitajo, da se na novinarski konferenci z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ni ustrezno odzval in branil interesov Unije, ko jo je njegov gostitelj ostro napadel. Namesto da bi odločno obsodil aretacijo Navalnega in ga obiskal v zaporu, je, tako pismo, lažno izjavil, da se v EU-ju o sankcijah proti Rusiji zaradi ravnanja z Navalnim ne razpravlja.

Takoj ko je izvedel za izgon treh evropskih diplomatov, bi moral po mnenju podpisnikov protestno končati svoj obisk, a tudi tega ni naredil. Zamerijo mu še, da je pozdravil rusko cepivo proti novemu koronavirusu Sputnik V ter da ni omenil ruske agresije na vzhodu Ukrajine.

Razpravo o odnosih EU-ja in Rusije ima sicer danes na dnevnem redu kolegij komisarjev. Prav tako je danes popoldne predvidena razprava z Borrellom na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.