Foto: Reuters
Foto: Reuters

To naj bi bila začasna sprememba pravil o sovražnem govoru in hujskanju k nasilju.

Meta bo dovolila tudi objave s pozivi k smrti ruskega predsednika Vladimirja Putina ali beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Kot posledica ruske invazije v Ukrajini smo začasno dovolili oblike političnega izrazoslovja, ki bi v običajnih razmerah kršile naša pravila, kot je sovražni govor," je dejal tiskovni predstavnik Mete. Med drugim bodo dovoljeni zapisi, kot je "smrt ruskim napadalcem".

Pozivi k smrti voditeljev bodo dovoljeni, razen če bodo vključevali tudi druge tarče ali bodo imeli vsaj dva kazalnika verodostojnosti, kot sta lokacija ali metoda napada, piše v enem od e-pisem.

Spremembe pravil se nanašajo na Armenijo, Azerbajdžan, Estonijo, Gruzijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Poljsko, Romunijo, Rusijo, Slovaško in Ukrajino.

Kot je kasneje poudaril izvršni direktor Mete Nick Clegg, gre za "začasno odločitev v izrednih okoliščinah" in da bodo zadevo tesno preučevali. Dejal je tudi, da s samimi Rusi ni v sporu in da se izjema ne bo nanašala na ruske civiliste.

Moskva: Hujskanje narodov drugega proti drugemu

Na Reutersovo novico se je že odzvalo rusko veleposlaništvo v ZDA in zahtevalo, da Washington ustavi "ekstremistične dejavnosti" na Meti. "Uporabniki Facebooka in Instagrama niso dali lastnikom teh platform pravice, da določajo merila resnice in hujskajo narode drugega proti drugemu," je zapisalo veleposlaništvo na Twitterju.

V e-pismo, ki so ga poslali moderatorjem, je Meta navedla spremembe v svoji politiki glede sovražnega govora, ki se nanašajo tako na ruske vojake in Ruse v kontekstu invazije. Pri tem so zapisali, da so vojni ujetniki iz tega izvzeti.

Prejšnji teden je Rusija sporočila, da omejuje dostop do Facebooka kot odgovor na onemogočenje ruskih medijev, kot sta Sputnik in RT, v EU-ju in Zahodu.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.