Foto: EPA
Foto: EPA

Spotify se je zaradi ruske invazije na Ukrajino odločil, da bo zaprl svojo pisarno v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Njihove storitve bodo sicer v Rusiji še naprej na voljo, da bi tako "dovolili svetovni pretok informacij". Ob tem so še sporočili, da bodo s svoje platforme umaknili vso vsebino ruskih medijev RT in Sputnika, katerih predvajanje je Bruselj prepovedal v EU-ju.

Platforma za pretočno predvajanje videovsebin Netflix je medtem sporočila, da bo zaradi napada na Ukrajino začasno ustavila vse prihodnje projekte in nakupe v povezavi z Rusijo. Tako so med drugim ustavili produkcijo rusko govoreče serije Zato, poroča britanski BBC.

Sorodna novica RT in Sputnik ne smeta več oddajati v EU-ju; Rusija zaostruje medijsko politiko

Predtem se je Netflix uprl ruskemu zakonu glede obveznega predvajanja ruskih državnih medijev. Glede na novi zakon morajo namreč storitve s pretočno vsebino, ki imajo več kot 100.000 dnevnih uporabnikov, omogočiti dostop tudi do 20 večjih državnih televizij.

Ponudnik medmrežnih storitev v oblaku Oraclu je prav tako sporočil, da je ustavil delovanje v Rusiji. Do njihove ustavitve je prišlo nekaj ur po tem, ko je podjetje Oracle k ukrepanju pozvalo ukrajinsko ministrstvo za digitalno preobrazbo, poroča BBC.

Družbena omrežja umaknila vsebine RT-ja in Sputnika v EU-ju

Z Rusijo prekinja vezi vse več digitalnih tehnoloških velikanov. Facebook oz. Meta je v ponedeljek omejil dostop do RT News in Sputnika v EU, podobno je naredil TikTok, Microsoft je RT umaknil iz trgovine aplikacij. Več ameriških filmskih podjetij, kot so Paramount, Sony, Warner Bros in Walt Disney, je napovedalo ustavitev predvajanja novih filmov v Rusiji.

Blokado RT-ja in Sputnika je danes uvedel tudi Twitter, ki je že v torek napovedal, da bo sankcije Evropske unije začel spoštovati, ko bodo začele veljati. Profili omenjenih medijev iz držav članic niso več dosegljivi, saj so sankcije začele veljati v sredo z objavo v uradnem listu.