Feijoo ima le malo možnosti, da bo oblikoval novo vlado v Madridu. Foto: Reuters
Feijoo ima le malo možnosti, da bo oblikoval novo vlado v Madridu. Foto: Reuters

Mesec dni po predčasnih parlamentarnih volitvah je predsednica spodnjega doma parlamenta Francina Armengol v torek zvečer sporočila, da ji je kralj po dveh dnevih posvetovanj z vodji strank sporočil odločitev glede mandatarja.

O predlogu kralja, da Feijoo postane premier, bo parlament odločal na zasedanju, ki bo potekalo 26. in 27. septembra, je danes sporočila Armengol. S tem želijo Feijooju omogočiti dovolj časa za pogajanja, je pojasnila.

Parlament mora zdaj določiti termin za glasovanje o 61-letniku, kar pa naj se ne bi zgodilo pred ponedeljkom. V prvem krogu glasovanja mora kandidat zbrati absolutno večino (najmanj 176 glasov), da postane premier, v drugem krogu pa zadostuje navadna večina.

Feijoo ima glede na trenutne razmere le malo možnosti, da nasledi vodjo stranke socialistov (PSOE) Pedra Sancheza na položaju predsednika vlade. Čeprav je Ljudska stranka na predčasnih volitvah 23. julija zmagala in osvojila 137 sedežev, je daleč od večine v 350-članskem parlamentu. Večine ne zbere niti skupaj z najverjetnejšimi koalicijskimi partnerji, skrajno desno stranko Vox. Skupaj ima namreč 171 poslancev.

Po Feijooju na vrsti Sanchez

Čeprav bi si kralj lahko vzel več časa za posvete glede izbire kandidata, skuša s hitro odločitvijo preprečiti politično blokado, ki zaradi izidov volitev grozi Španiji. Če Feijoo ne bo zbral dovolj glasov v parlamentu, bi lahko kralj hitro zatem za mandatarja imenoval Sancheza.

Sanchez, čigar socialisti imajo 121 sedežev, lahko s podporo združenja levih strank Sumar ter baskovskih in katalonskih separatistov skupno prav tako računa na 171 glasov.

V vlogi jezička na tehtnici se je tako znašla katalonska separatistična stranka Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki bi lahko s sedmimi poslanci Sanchezu zagotovila večino. V stranki so že po volitvah dali jasno vedeti, da v zameno za podporo med drugim zahtevajo nov referendum o neodvisnosti Katalonije.

V Španiji mandat za sestavo vlade vodji Ljudske stranke