Po umoru Kuciaka so na Slovaškem izbruhnili protesti, na katerih se je pojavil tudi plakat z napisom 'Fico je v postelji z italijansko mafijo'. Foto: Reuters
Po umoru Kuciaka so na Slovaškem izbruhnili protesti, na katerih se je pojavil tudi plakat z napisom 'Fico je v postelji z italijansko mafijo'. Foto: Reuters
Jan Kuciak
Kuciaka in zaročenko so umorili februarja letos. Foto: Reuters

Fico se je po umoru Kuciaka in Martine Kušnirove februarja znašel pod pritiskom, saj je Kuciak v času umora pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, tudi iz samega kabineta premierja. Najprej je odstopilo več vidnih članov Ficovega kabineta in vlade, a ker to politične krize in množičnih protivladnih protestov ni pomirilo, je na koncu odstop ponudil tudi Fico sam.

"Obtožbe so si izmislili"
Fico je danes menil, da so si obtožbe izmislili namenoma v poskusu strmoglavljenja vlade zunaj demokratičnih pravil, za kar so izkoristili ljudi na ulicah. Ni pa odgovoril na vprašanje, kako ve, da so preiskovalci iz preiskave izključili italijansko povezavo.

Za umor 70.000 evrov?
V ponedeljek je generalni tožilec Jaromir Čižnar povedal, da so preiskovalci prepričani, da je bil umor Kuciaka naročen. Prijeli so štiri osumljence – domnevnega storilca, dva njegova pomagača in italijansko prevajalko Aleno Z., ki naj bi osebno naročila umor in zanj plačala 70.000 evrov.

Fico je sicer pohvalil delo tožilstva in dejal, da bodo v stranki počakali na končne ugotovitve preiskovalcev. Prepričani so, da bo prišlo do pravične kazni za storilce, tudi tiste, ki so umor naročili.

Dodal je, da njegova stranka od opozicije, predsednika Andreja Kiske, medijev ali nevladnih organizacij ne pričakuje opravičila. Po koncu preiskave bo po njegovi oceni Slovaška morala znova oceniti, kaj se je zgodilo v času umora, javnost pa odločiti, kdo bo vodil državo po volitvah leta 2020.

Kuciaka in njegovo zaročenko so 21. februarja ustrelili na njunem domu v kraju Velka Mača na zahodu Slovaške. Kuciak je predtem raziskoval povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Njegovo še nedokončano reportažo o morebitnih povezavah italijanskega mafijskega klana s sodelavci slovaške vlade so objavili šele po njegovi smrti.