V glavnem mestu se je po ocenah zbralo 50.000 ljudi. Foto: Reuters
V glavnem mestu se je po ocenah zbralo 50.000 ljudi. Foto: Reuters
Protesti
Protesti tudi po odstopu premierja. Foto: Reuters
Množični protivladni protesti na Slovaškem

Ficev odstop tako ni pomiril jeze protestnikov zaradi umora novinarja in njegove zaročenke ter razmer v državi. Kuciakovo delo in umor sta razburila javnost zaradi neuspeha vlade v boju s korupcijo in klientelizmom v 14 letih po vstopu države v EU, poroča Reuters. Kuciak je pisal o navedbah o goljufijah poslovnežev s političnimi povezavami in vpletenosti italijanske mafije. Za umora ni bil obtožen še nihče.

Protesti so potekali že tretji dan zapored, in sicer v 35 krajih. Ljudje so nosili transparente z napisi "Vlada ne deluje" in vzklikali: "Dovolj je Fica!" Karolina Farska, organizatorka shoda v Bratislavi, na katerem se je po ocenah javne radiotelevizije zbralo okoli 50.000 ljudi, je dejala, da se "koalicijski voditelji oklepajo oblasti za vsako ceno, da bi prikrili vse korupcijske škandale". Protesti, ki potekajo od smrti Kuciaka, so najmnožičnejši v državi po padcu komunizma leta 1989.

Fico je odstopil v četrtek, vodenje (nove) vlade pa je prepustil tesnemu zavezniku Petru Pellegriniju, ki je od predsednika države dobil mandat za sestavo nove vlade. Vlada po dogovoru koalicijskih partnerjev tako deluje naprej. Fico ni edini politik, ki je odstopil. To so storili tudi notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

Pellegrini naj bi naslednji teden oznanil nova imenovanja v vladi. Kritiki pravijo, da bo Fico kljub odstopu ohranil vpliv na vlado. Dejal je namreč, da bo ostal aktiven kot predsednik stranke.

Vodja koalicijske stranke zaprosil za varovanje
Medtem je vodja koalicijske stranke Most-Hid Bela Bugar zaradi groženj zaprosil za okrepljeno policijsko varovanje. V regionalni pisarni vladajoče stranke Smer-SD v mestu Žilina pa je v četrtek izbruhnil požar, ki naj bi bil podtaknjen.

Kot je Bugar pojasnil, je v preteklih dneh po elektronski pošti prejel več groženj s smrtjo, ki so bile namenjene tudi njegovim bližnjim. "To je preveč. Takšne grožnje ali podtikanje požarov v pisarnah strank nimajo nič skupnega z demokracijo," je dejal Bugar. Dodal je, da je takšno ravnanje posledica kritik opozicije. "Prepričan sem, da tega ne želi nihče, niti tisti na ulicah," je povedal Bugar.

Požar, podtaknjen ponoči v regionalni pisarni Ficove stranke Smer-SD v Žilini, je bil uspešno pogašen. Pri tem ni bil poškodovan nihče. V stranki so odgovornost pripisali skrajnežem, ki da skušajo trenutno politično situacijo izkoristiti za destabilizacijo države.

Množični protivladni protesti na Slovaškem