Z novim letom se je končalo dve leti trajajoče obdobje, v katerem je okoli dva tisoč naključno izbranih nezaposlenih Fincev namesto socialne pomoči prejemalo 560 evrov temeljnega dohodka. Finska je uvedbo temeljnega dohodka preizkušala kot eno izmed možnosti reforme modela socialne varnosti.

Zavod za socialno varnost (KELA) je izbral dva tisoč testnih prejemnikov. Foto: Reuters

Finska vlada je v petek objavila prve ugotovitve analize dvoletnega obdobja. Raziskovalci so povedali, da ukrep ni spodbudil brezposelnih, da bi delali in zaslužili več – vsaj ne v tolikšni meri, kot si je obetala vlada.

"Učinki na zaposlovanje so očitno postranski," je sporočil finski minister za zdravje in socialne zadeve Pirkko Mattila. Na drugi strani vodja raziskave Olli Kangas izpostavlja, da so prvi prejemniki temeljnega dohodka v Evropi poročali "o boljšem počutju v vseh pogledih".

Pisatelj Toumas Muraja, eden redkih svobodnih umetnikov med prejemniki državnih sredstev, je pozdravil temeljni dohodek. Foto: Reuters

"Namen poskusa je poenostaviti sistem socialne varnosti in odpraviti pasti brezposelnosti, položaja, v katerem ljudje ne morejo sprejeti dela iz strahu pred izgubo socialne pomoči," pojasnjuje eden izmed prejemnikov temeljnega dohodka, finski pisatelj in novinar Tuomas Muraja.

"Kratkoročne zaposlitve ne zmanjšujejo več mojih prejemkov"

Muraja izpostavlja, da se je lahko zaradi udeležbe v eksperimentu udeležil vseh dogodkov za promocijo svojih knjig, česar predtem ni počel, saj so bili dohodki iz teh dogodkov zelo nizki, a so mu vseeno znižali socialne prejemke. "Zdaj se počutim varnejšega, ker kratkoročne zaposlitve ne zmanjšujejo več mojih prejemkov," pravi pisatelj za portal This is Finland.

Brezposelnost na Finskem je januarja dosegla 6,6 odstotka, kar je najnižja brezposelnost v zadnjih desetih letih.