Novost sta predstavila premier Giuseppe Conte in minister za delo in gospodarski razvoj Luigi Di Maio. Foto: EPA

Vlada je v Rimu predstavila osrednji spletni portal za delovanje novitete in posebno kartico, prek katere bodo upravičenci prejemali državljanski dohodek. Nad celotno operacijo sicer še vedno visi negotovost šibke gospodarske rasti države, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Janko Petrovec.

780 evrov za samske brezposelne in dobrih 1.200 za štiričlanske družine brez dohodkov bodo dobili samo tisti, ki se bodo vpisali v aktivno zaposlitveno shemo. Če bodo ponujeno službo zavrnili, bodo podporo izgubili. Gre za civilizacijski dosežek, za ukrep aktivne zaposlitvene politike, je zagotovil premier Giuseppe Conte, ki državljanski dohodek razume kot sredstvo za doseganje socialne pravičnosti.

Če bodo Italijani pri vpisih v aktivno zaposlitveno shemo goljufali, jih čaka zapor. Foto: EPA

Marca pripravljeni na vložitev prošnje
Minister za delo in gospodarski razvoj Luigi Di Maio je predstavil obe novosti, zlasti spletno stran, ki naj bi "Italijanom pomagala razumeti, katere dokumente in pogoje potrebujejo. Tako bodo 6. marca pripravljeni na vložitev prošnje." Osnovni pogoji so letni dohodki pod dobrih 9.000 evrov, prihranki pod 6.000 evrov, vrednost nepremičnin ‒ z izjemo doma ‒ pa pod 30.000 evrov. Prvo nakazilo bo že aprila.

Država hoče tako spodbuditi potrošnjo, kar naj bi poživilo zaspano gospodarstvo. Toda nad državljanskim dohodkom visi neznanka gospodarske rasti. Vlada je za manever namenila dobrih sedem milijard evrov iz novega zadolževanja, a če se bo rast ustavila pod enim odstotkom, bo denarja manj, saj proračunski primanjkljaj po dogovoru z Evropo ne sme preseči dobrih dveh odstotkov BDP-ja. Zato se lahko zgodi, da bodo morali novo socialno podporo v drugi polovici leta krepko znižati.