EPA poroča, da so francoske oblasti danes z ladje Ocean Viking zaradi zdravstvenih razlogov evakuirale štiri prebežnike. Ladja naj bi v Toulon prispela v petek. Foto: EPA
EPA poroča, da so francoske oblasti danes z ladje Ocean Viking zaradi zdravstvenih razlogov evakuirale štiri prebežnike. Ladja naj bi v Toulon prispela v petek. Foto: EPA

Vprašanje prebežnikov je v zadnjih dneh poskrbelo za veliko razburjenja na relaciji Rim–Pariz. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je danes dejal, da je bila odločitev italijanske desničarske vlade pod vodstvom Giorgie Meloni, da prepove vplutje v italijansko pristanišče, "nerazumljiva" in "sebična."

Kot je znano, je Italija s prihodom nove vlade zaostrila svojo politiko do sprejemanja prebežnikov, zlasti tistih z ladij tujih nevladnih organizacij. V zadnjih dneh so italijanske oblasti dovolile le izkrcanje ranljivih skupin.

"V tem kontekstu se je Francija odločila za izjemo, da bi popravila nesprejemljivo obnašanje italijanske vlade, in je povabila ladjo, da vpluje v vojaško pristanišče v Toulonu," je dejal Darmanin.

Na ladji je bilo 234 prebežnikov, med njimi 57 otrok. Francija bo sprejela tretjino prebežnikov, tretjino Nemčija, preostalo tretjino pa si bodo razdelile druge države EU-ja, je napovedal Darmanin in dodal, da bodo tiste, ki niso zaprosili za azil, izgnali.

Ladja naj bi v Toulon prispela v petek.

"Ni dvoma, da je bila ladja na območju italijanskega nadzora," je dejal minister in dodal, da bodo (op. imeli dogodki) izjemno močne posledice na bilateralne odnose."

Francija poziva države, naj ne sprejmejo prebežnikov iz Italije

Tako Francija ne bo sprejela okoli 3000 prebežnikov, ki so prišli v Italijo, in za katere je Pariz predtem dejal, da jih bo sprejel. Pariz bo tudi znova poostril nadzor na mejnih prehodih z Italijo.

Tudi vse ostale članice Evropske unije, ki sodelujejo v tem mehanizmu, ki omogoča premestitev prosilcev za mednarodno zaščito zlasti iz Italije in Grčije v druge članice, je Darmanin pozval, naj prekinejo načrtovani sprejem beguncev, ki so trenutno v Italiji. K temu je še posebej pozval Nemčijo.

Rim: Odziv Pariza je popolnoma nerazumljiv

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je odziv Francije obsodil kot popolnoma nerazumljiv. "Odziv Francije na zahtevo po sprejemu 234 migrantov, medtem ko jih je Italija samo letos sprejela 90.000, je ob nenehnih pozivih k solidarnosti popolnoma nerazumljiv," je dejal.

Poudaril je, da je 13 članic EU-ja obljubilo, da bodo letos v okviru omenjenega evropskega mehanizma sprejele skupno 8000 prosilcev za azil, ki so trenutno v Italiji, vendar so jih doslej sprejele samo 117, od tega 38 Francija, poroča AFP.

Druge članice EU-ja je obtožil, da uveljavljajo načelo, da je Italija "edino evropsko pristanišče za nezakonite priseljence" in poudaril, da države, ki so vstopne točke za migrante, ne morejo biti same odgovorne zanje. Ne razume tudi, "zakaj bi morala Italija prostovoljno sprejeti nekaj, česar drugi niso pripravljeni".

Pariz: Italija se ne obnaša kot odgovorna evropska država

Italija in Španija, na kateri je največji številčni pritisk prihajanja prebežnikov prek Sredozemlja, sta v preteklosti večkrat opozorili, da jim druge evropske države, tudi Francija, ne pomagajo dovolj.

"Francija globoko obžaluje, da se Italija ni odločila, da se obnaša kot odgovorna evropska država," je še dejal francoski notranji minister in pozval k evropskemu srečanju, da bi se pogovorili o priseljenski politiki in zadnjih potezah Rima.

V zadnjih dneh so bile v Italiji štiri ladje z okoli 1000 prebežniki, tri so vplule v italijanska pristanišča, Ocean Viking je bila četrta.

"Gre za občutek olajšanja in hkrati veliko strahu," je francosko odločitev komentirala Fabienne Lasalle, namestnica vodje SOS Mediterrannee, nevladne organizacije, ki koordinira reševalne operacije ladje Ocean Viking. Ob tem je pozvala evropske države, naj bolje koordinirajo svoje poteze in naj prenehajo s "politizacijo" vprašanja. Vlada Georgie Meloni je obtožila ladjo, da deluje kot de-facto taksi služba za prebežnike, ki iščejo boljše življenje v Evropi, in ji zagrozila z denarnimi kaznimi.

S krepitvijo desnih sil v francoski politiki je vlada francoskega predsednika Emmanuela Macrona pod vse večjim pritiskom zaradi svoje priseljenske politike. Skrajna desnica se je danes hitro odzvala na odločitev Pariza, da sprejme Ocean Viking. Marine Le Pen je tvitnila, da je vlada "dramatično" mehka do prebežnikov.