Ladja z rešenimi prebežniki je več dni čakala pred obalo Sicilije. Foto: Reuters
Ladja z rešenimi prebežniki je več dni čakala pred obalo Sicilije. Foto: Reuters

Ladja Ocean Viking, ki jo upravlja organizacija SOS Mediterranee, pluje pa pod norveško zastavo, je v torek odplula izpred Sicilije proti Franciji, potem ko je zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje v pristanišče.

Rim je namreč z novo vlado pod vodstvom Giorgie Meloni zaostril svojo politiko do sprejemanja prebežnikov, zlasti tistih z ladij tujih nevladnih organizacij. V zadnjih dneh so italijanske oblasti dovolile le izkrcanje ranljivih skupin.

Francija naj bi glede na neuradne navedbe iz vladnih krogov ladji Ocean Viking dovolila vplutje v Marseille še ta teden. Domnevno pripravljenost Francije na sprejem prebežnikov, ki je Pariz ni uradno potrdil, so v Rimu že pozdravili.

Meloni pozdravlja domnevno pripravljenost Francije za sprejem

"Pozdravljam odločitev Francije, da prevzame del odgovornosti za izredne razmere na področju migracij, ki je bila do zdaj na plečih Italije in nekaterih drugih držav. Pomembno je nadaljevati to pot, da bi našli skupno rešitev za ustavitev trgovine z ljudmi ter zakonito in uravnoteženo obravnavali to problematiko," je dejala premierka Giorgia Meloni.

Pri tem je poudarila, da so izredne razmere na področju priseljevanja evropsko vprašanje, ki ga je treba obravnavati ob doslednem spoštovanju človekovih pravic, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bruselj poziva k takojšnjemu izkrcanju

Evropska komisija je posegla v diplomatski spor med Italijo in Francijo ter pozvala k takojšnjemu izkrcanju 234 prebežnikov, ki ostajajo ujeti na ladji Ocean Viking v Sredozemlju.

Kot so poudarili v Bruslju, imajo vlade zakonsko dolžnost, da zagotovijo varnost potnikom, ne glede na okoliščine, ki so jih privedle v ta položaj.

Izjava komisije ni posebej izpostavila vloge Rima ali Pariza, je pa pozvala, naj prebežnike nemudoma izkrcajo na najbližjem varnem kraju. "Stanje na plovilu je doseglo kritične razmere in mora biti nujno naslovljeno, da se izogne humanitarni tragediji," so zapisali.

Na ladji je 234 prebežnikov. Foto: Reuters
Na ladji je 234 prebežnikov. Foto: Reuters

Italija poziva članice Unije k prevzemanju odgovornosti

Tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani je v intervjuju z regionalnimi novinarji izjavil, da je nova stroga usmeritev Italije do prebežnikov sporočilo članicam Evropske unije, da prevzamejo svoj delež odgovornosti na področju migracij. Kot dokaz, da strategija deluje, je navedel prav pripravljenost Francije na sprejem ladje Ocean Viking.

Pri tem je poudaril, da Italija spoštuje mednarodno pravo, in povedal, da bo vprašanje priseljevanja izpostavil na srečanju ministrov EU-ja prihodnji teden. "Rim si želi skleniti sporazum, s katerim bi lahko prebežnike s pravico do azila razporedili v različne države na podlagi njihovega števila prebivalcev," je dejal in dodal, da si Italija prizadeva tudi za sklenitev dogovorov med Unijo in državami severne Afrike za omejitev priseljevanja in ustavitev trgovine z ljudmi.

Pariz: Italija krši evropska pravila

Tiskovni predstavnik francoske vlade Olivier Veran se je medtem odzval na navedbe Rima in pozval Italijo, naj odigra svojo vlogo ter spoštuje evropske zaveze. Kritičen je bil do njene nepripravljenosti sprejeti ladjo Ocean Viking.

"Ladja je trenutno v italijanskih teritorialnih vodah, kjer veljajo zelo jasna evropska pravila, ki so jih sprejeli Italijani, ki so pravzaprav glavni upravičenci do evropskega mehanizma finančne solidarnosti," je dejal Veran. Prav tako meni, da je trenutni odnos italijanske vlade nesprejemljiv, še zlasti pa njene izjave in zavračanje izkrcanja prebežnikov.