Človekoljubna ladja Humanity 1. Foto: EPA
Človekoljubna ladja Humanity 1. Foto: EPA

Z ladje Humanity 1, ki jo upravlja nemška dobrodelna organizacija SOS Humanity, so se ob zori prvi izkrcali tri mladoletne deklice in dojenček, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sledili so jim mladoletni fantje in odrasli moški z zdravstvenimi težavami, je sporočila tiskovna predstavnica SOS Humanity Petra Krischok.

Nova vlada italijanske skrajno desničarske premierke Giorgie Meloni je po nastopu mandata konec oktobra še zaostrila politiko na področju priseljevanja.

Notranji minister Matteo Piantedosi je v soboto dejal, da vlada ne bo odstopila od svojih humanitarnih obveznosti, a da bi morale za prebežnike poskrbeti tiste države, pod katerih zastavami katerih plujejo ladje.

Medtem na dovoljenje za izkrcanje pred obalo Sicilije čakajo še tri ladje, na katerih je skupaj 900 ljudi, ki so jih nevladne organizacije rešile na morju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

To so Rise Above nevladne organizacije Mission Lifetime, ki prav tako pluje pod nemško zastavo, Ocean Viking organizacije SOS Mediterranee in Geo Barents organizacije Zdravniki brez meja, ki sta registrirani na Norveškem.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je za današnjo izdajo časopisa Il Messaggero EU pozval k reševanju težave v Sredozemskem morju rešenih prebežnikov. Po njegovih besedah je prav, da Italija sprejme bolne, ženske in otroke. "Sredozemlja ne smemo spremeniti v pokopališče, vendar moramo vedeti, kdo je na krovu, od kod prihajajo ti ljudje in kje so jih pobrali," je dejal Tajani.

Norveško zunanje ministrstvo je v četrtek sporočilo, da ne prevzema nobene odgovornosti za ljudi, ki so jih v Sredozemskem morju rešila zasebna plovila pod norveško zastavo. Nemčija pa je v diplomatski noti Italiji poudarila, da dobrodelne organizacije "pomembno prispevajo k reševanju življenj", in Rim pozvala, naj jim "čim prej pomaga".