Rdeče brigade so izvedle številne napade v Italiji v prejšnjem stoletju. Foto: Reuters
Rdeče brigade so izvedle številne napade v Italiji v prejšnjem stoletju. Foto: Reuters

Gre za pripadnike skrajno levih nasilniških organizacij, kot so bile Rdeče brigade, ti so z bombnimi napadi v sedemdesetih letih pobili na stotine ljudi, nato pa dobili politični azil v Franciji. Odločitev je v Italiji, ki je s tem izčrpala svoje pravne možnosti, sprožila razočaranje in bes.

Francija tako ne bo izgnala desetine nekdanjih teroristov Rdečih brigad in druge skrajno levičarske organizacije iz sedemdesetih in osemdesetih let, Lotte Continue. Tako je odločilo tretjestopenjsko, kasacijsko sodišče v Parizu, s čimer je razsodba postala tudi dokončna.

Italijanska država, ki si je za repatriacijo že obsojenih skrajnežev prizadevala desetletja, je s tem izrabila vsa sredstva. Organizatorji terorističnih dejanj iz svinčenih italijanskih let, ki imajo na vesti številna življenja, pa bodo svojo starost lahko preživeli na prostem v Franciji, in ne v zaporih, ki jim jih je že zdavnaj namenila Italija.

Gre za manjšino od več sto sodelujočih pri terorističnih akcijah, ki so sredi osemdesetih dobili politični azil v takrat socialistični, Mitterrandovi Franciji – pod pogojem, da niso sodelovali pri umorih. Poznejše vlade te klavzule niso upoštevale; vse do vlade Emmanuela Macrona, ki se je večkrat zavzel, da bi bilo treba odgovorne za umore vrniti Italiji. A, kot kaže, neuspešno.

Sorodnike žrtev in italijansko politiko je zajel val razočaranja in jeze. Sin ubitega policijskega komisarja Ligija Calabresija Mario meni, da je utemeljitev sodišča hinavska, saj da upošteva stabilno družinsko življenje, ki so si ga teroristi zgradili v Franciji, ne pa tudi razsutih družin, ki so jih s svojimi zločini pustili za sabo v Italiji. Obrambni minister Carlo Nordio dodaja, da so sorodniki ostali brez zadoščenja.

Mnogo bolj neposredno, a kratko in jedrnato, pa Salvinijeva Liga: "Francozi na mejah zavračajo otroke prebežnikov, morilce Rdečih brigad pa ujčkajo v naročju."