Francoski parlament (na fotografiji Edouard Philippe) je izglasoval prepoved telesnega kaznovanja otrok. Foto: Reuters
Francoski parlament (na fotografiji Edouard Philippe) je izglasoval prepoved telesnega kaznovanja otrok. Foto: Reuters

Po dolgotrajni razpravi je za zakon glasovalo 51 poslancev, eden pa je bil proti. Poslanka Maud Petit, ki je pripravila zakon, je pojasnila, da je glavni namen zakona izobraževalni in da spodbudi francosko družbo k spremembam. O zakonu bo zdaj glasoval še francoski senat.

V preteklosti so v Franciji popadli poskusi za prepoved nasilja nad otroki. Leta 2016 je tovrstno zakonodajo razveljavil ustavni svet, saj je bil sprejet v obliki amandmaja k neustrezni zakonodaji.

Člani družine do smrti pretepli devetletnega dečka
Prejšnji teden je policija na vzhodu države v mestu Mulhouse aretirala štiri člane iste družine, potem ko so z ročajem metle do smrti pretepli devetletnega dečka. Vzrok za tako brutalno ravnanje naj bi bilo dejstvo, da deček ni želel narediti domače naloge.

Po podatkih nevladne otroške fundacije se 85 odstotkov francoskih staršev zateka k telesnemu kaznovanju. V francoskih šolah so že pred časom prepovedali fizično kaznovanje otrok.

Če bodo v Franciji dokončno sprejeli prepoved telesnega kaznovanja, bo postala 55. država sveta s tovrstno prepovedjo. Prva je bila Švedska leta 1979.