Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot je dodala, bodo avtomate namestili do začetka jesenskih predavanj pri univerzitetnih ambulantah in domovih za študente. V avtomatih bodo brezplačno na voljo do okolja prijazni tamponi in vložki.

Glede na nedavno anketo je 13 odstotkov od 6500 sodelujočih odgovorilo, da se morajo odločiti med nakupom menstrualnih higienskih izdelkov ali drugimi pomembnimi vsakodnevnimi izdelki, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je na Twitterju opozoril, da je revščina zaradi menstruacije med študentkami primer nepravičnosti, ki je ne morejo več dopustiti.

V Franciji so sicer avtomate s tamponi in vložki od konca lanskega leta že namestili v okoli 30 srednjih šolah, pričakujejo pa, da jih bodo namestili še več sto v različnih ustanovah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brezplačni tamponi in vložki tudi na Novi Zelandiji

Ta mesec so podobno odločitev sprejeli tudi na Novi Zelandiji. Premierka Jacinda Ardern je dejala, da bodo vse osnovne in srednje šole naslednja tri leta brezplačno nudile menstrualne izdelke.

Do oznanitve nove politike prihaja po šestmesečnem pilotnem programu, ki je vključeval 3200 učenk v 15 šolah v regiji Waikato. Pobuda se bo začela junija v osnovnih in srednji šolah, stala pa naj bi 25 milijonov novozelandskih dolarjev (okoli 15 milijonov evrov).

Dobrodelna organizacija KidsCan je lani objavila raziskavo, ki je pokazala, da ima do 20.000 učenk težave s financiranjem nakupa tamponov ali drugih pripomočkov za menstruacijo. Zaradi tega številni mladi ne grejo v šolo, ko imajo menstruacijo, kar povzroča dodatno družbeno neenakost, o kateri nihče ni razmišljal, je opozorila Sarah Donovan, raziskovalka z Univerze v Otagu.

Novembra je Škotska napovedala, da bodo menstrualni higienski izdelki brezplačni za vse, ki jih potrebujejo. Januarja pa so v Združenem kraljestvu sporočili, da odpravili t. i. davek na tampone, po katerem so higienski pripomočki označeni kot nenujni, luksuzni izdelki. Podobne davke ima tudi najmanj 30 ameriških zveznih držav.