Nemčija zavrača pošiljanje težke vojaške opreme v Ukrajino, neuradno pa pripravlja dogovor o pošiljanju tankov s Slovenijo. Foto: EPA
Nemčija zavrača pošiljanje težke vojaške opreme v Ukrajino, neuradno pa pripravlja dogovor o pošiljanju tankov s Slovenijo. Foto: EPA

Nemška vlada pod vodstvom Olafa Scholza je bila v zadnjih mesecih večkrat tarča kritik zaradi zadržanosti do pošiljanja bojne opreme v Ukrajino. Scholz je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Spiegel znova zagovarjal nemško stališče do dobav orožja Ukrajini.

Tako kot več deset zaveznic je Nemčija dobavila protitankovsko orožje, protiletalsko opremo, strelivo, vozila in veliko materiala iz zalog nemške vojske, kar je neposredno pomagalo Ukrajini pri njeni obrambi. To vidimo v vojaških uspehih ukrajinske vojske, je dejal nemški kancler.

Zdaj pa so možnosti nemške vojske za dobavo dodatnega orožja iz lastnega arzenala "večinoma izčrpane", je opozoril Scholz. Pri tem je poudaril, da bi Ukrajini pomagala le oprema, ki bi jo bilo mogoče uporabljati brez dolgotrajnega usposabljanja. "To najhitreje dosežemo z orožjem iz nekdanjih sovjetskih zalog, ki ga Ukrajinci dobro poznajo," je dejal.

Sorodna novica Slovenski tanki M-84 prek Nemčije v Ukrajino?

Nemčija pripravlja paket težkega orožja iz vzhodnoevropskih držav

Omenil je menjavo s Slovenijo, ki bi Ukrajini dobavila tanke sovjetske izdelave, v zameno pa bi dobila pomoč Nemčije v obliki oklepnikov. Da Nemčija pripravlja večstranski dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, vanj je vključena tudi Slovenija, je že v četrtek poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Slovenija naj bi v Ukrajino poslala tanke T-72 sovjetske izdelave, Nemčija pa bo v zameno Sloveniji dala tanke oz. oklepnike nemške izdelave iz lastnih zalog.

Tudi portal nemškega časnika Deutsche Welle je v četrtek poročal, da naj bi Slovenija glede na dogovor v Ukrajino poslala "veliko" tankov T-72, v zameno pa dobila oklepnike oz. tanke tipa Marder in Fox iz nemških zalog.

Na slovenskem ministrstvu za obrambo so za STA v četrtek odgovorili, da morebitnih dogovorov o pošiljkah orožja v Ukrajino ne morejo komentirati. Ko bodo odločitve sprejete, bodo o tem obvestili javnost.

Omenjeni dogovor je po navedbah DPA torej del Scholzevega odziva na kritike, da zavrača dobavo močnejšega orožja Ukrajini. Kritike so prišle predvsem iz ukrajinske in poljske vlade, pa tudi njegovih političnih kolegov.

Scholz je zaradi politike pošiljanja orožja deležen kritik doma in v tujini. Foto: Reuters
Scholz je zaradi politike pošiljanja orožja deležen kritik doma in v tujini. Foto: Reuters

Morawiecki: Dvoumno stališče Nemčije nam ni v pomoč

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek dejal, da namerava Scholzu povedati, kako pomembno je poslati težko orožje Ukrajini, in mu pojasniti, da so to prelomni trenutki v evropski zgodovini. "Pomembno je, da Ukrajini zagotovimo strelivo in težko orožje. Dvoumno stališče, ki ga je Nemčija zavzela v tem primeru, nam zagotovo ni v pomoč," je dejal Morawiecki.

Sorodna novica Popoln zgodovinski obrat v Nemčiji: orožje za Ukrajino, sklad za vojsko, Severni tok 2 mrtev

Nemčija je peta največja izvoznica orožja na svetu, vendar ima tradicionalno restriktivno politiko glede pošiljanja orožja na vojna območja. Leta 2021 je izvozila za 1,5 milijarde evrov orožja, večino v države zunaj Nata in EU-ja.

Predsednica odbora za obrambo nemškega parlamenta Marie-Agnes Strack-Zimmermann je pozvala Scholza, naj se udeleži naslednje seje odbora. "Razmere v Mariupolju in neskončno trpljenje ujetih civilistov nazorno kažejo brutalnost vojne. Vprašanje, kako lahko Nemčija in nemška vojska dejansko prispevata k dobavi orožja, je za ljudi v Ukrajini ključnega pomena," je zapisala.

Nemška ministrica za obrambo Christine Lambrecht pa je potrdila, da bo Nemčija ukrajinske vojake usposabljala za uporabo havbic, ki pa te ne bodo prišle iz Nemčije, temveč iz Nizozemske. "Kjer lahko zagotovimo usposabljanje, ga bomo," je dejala Lambrechtova.

Scholz je že prej pripravil drugo pot, po kateri bi lahko v Ukrajino prišlo težje orožje, saj je Kijevu ponudil denar za naročilo orožja pri nemških proizvajalcih. Seznam razpoložljivega orožja, ki ga lahko izbere Kijev, pa ne vključuje tankov, helikopterjev ali topništva.

Francija v Ukrajino pošilja težko topništvo

Pošilja pa Ukrajini več težkih artilerijskih enot Francija, je potrdil predsednik Emmanuel Macron. "Dobavljamo pomembno opremo, od protitankovskih raket do samovoznih havbic," je povedal Macron. "Mislim, da moramo po tej poti nadaljevati, a vedno z mislijo, da sami ne postanemo direktno vključeni v spopadu."

Tudi obrambna ministrica Florence Parly je na Twitterju potrdila, da bo Francija poslala "več artilerijskih topov Cezar in na tisoče izstrelkov".
Cezar izdeluje proizvajalec orožja Nexter, ki je delno v državni lasti. Gre pa za 155-milimetrsko havbico, nameščeno na šasiji šestkolesnega tovornjaka, ki lahko izstreli izstrelke na razdalji več kot 40 kilometrov.

Predhodno so številni ukrajinski predstavniki, vključno s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, večkrat prosili evropske in Natove sile, naj zagotovijo težko orožje, zlasti artilerijo, saj Rusija začenja nov napad.

Medtem ko so se nekatere države, kot so ZDA, hitro odzvale, pa se druge, zlasti Nemčija, bojijo, da bi z dobavo močnejšega orožja Ukrajini še bolj razburile Moskvo. "Za to situacijo ni učbenika, v katerem bi lahko preverili, na kateri točki bomo obravnavani kot stranka v konfliktu," je dejal Scholz.

"To je razprava, ki sega v srce nemškega političnega življenja, to je suverena odločitev, ki pripada Nemčiji, in mi jo spoštujemo," je dejal Macron za Ouest-France in dodal, da se je nedavno pogovarjal s Scholzem. "Imamo enako strategijo kot kancler, torej da bomo Ukrajincem pomagali, kolikor bo mogoče, vendar moramo paziti, da nikoli ne postanemo stranka v konfliktu," je na koncu poudaril Macron.