Eric Zemmour na fotografiji skrajno levo. Foto: EPA
Eric Zemmour na fotografiji skrajno levo. Foto: EPA

Obsojeni bo moral kazen 10.000 evrov plačati v dnevnih obrokih po 100 evrov v 100 dneh. Če zneska ne bo plačal, bi se lahko znašel za zapahi.

63-letni Eric Zemmour se tako izreka sodbe kot tudi samega sojenja novembra ni udeležil. Odločitev sodišča je označil za "ideološko in neumno". Njegov odvetnik Olivier Pardo je nakazal, da se bo predsedniški kandidat pritožil na odločitev sodišča.

Zemmour, ki je bil že večkrat preganjan zaradi rasnih žalitev, spodbujanja sovraštva ali izpodbijanja zločinov proti človeštvu, je bil tokrat obtožen zaradi pripomb 29. septembra 2020 v oddaji Face à l'info na francoski televiziji CNews. "Tukaj nimajo česa početi. So lopovi, morilci in posiljevalci, to je vse, kar so. Treba jih je vrniti," je takrat dejal Zemmour o mladoletnih prebežnikih brez spremstva.

Tožbo proti njemu je skupaj vložilo okoli 30 združenj, med njimi društvo SOS Rasizem, Liga za človekove pravice (LDH) in Mednarodna liga proti rasizmu in antisemitizmu (Licra), pa tudi okoli dvajset svetov francoskih departmajev.

Zadnji namreč upravljajo francosko socialno službo za pomoč otrokom (ASE), ki skrbi za mladoletne prebežnike brez spremstva.

Sporne izjave so sicer Zemmourju v zadnjih desetih letih prinesle že okoli petnajst tožb, dvakrat je bil tudi obsojen na denarno kazen zaradi sovražnega govora. Leta 2011 je bil kaznovan z 10.000 evri, ker je na televiziji trdil, da so "preprodajalci mamil večinoma temnopolti in Arabci". Leta 2018 mu je bilo nato naloženo plačilo 3000 evrov za komentarje o muslimanski "invaziji" Francije.