Valerie Pecresse je izkušena političarka in aktualna predsednica osrednje pariške pokrajine. Foto: Reuters
Valerie Pecresse je izkušena političarka in aktualna predsednica osrednje pariške pokrajine. Foto: Reuters

Ključne osebnosti predsedniške kampanje so s tem razkrite, najbolje pa še vedno kaže aktualnemu predsedniku Emmanuelu Macronu.

Republikanci se, podobno kot druga tradicionalno najpomembnejša stranka v državi, socialisti, šele dobro pobirajo, potem ko jih je iz tako rekoč dvostrankarskega političnega sistema iztiril predsednik Macron.

Ta še naprej vodi v vseh javnomnenjskih raziskavah, a tekmeci se tolažijo, da je do aprila vendarle še kar nekaj časa.

Republikanci so se odrekli Bertrandu in Barnierju

Zanimivo je, da se republikanci niso odločili za kandidata, ki mu ankete merijo najvišjo podporo – severnjaka Xavierja Bertranda. Prav tako so že v prvem krogu glasovanj med tednom rekli "ne hvala" evropskemu pogajalcu za brexit, Michelu Barnierju.

Danes je Valerie Pecresse z 61 odstotki podpore in z glasnim odobravanjem zlahka premagala Erica Ciottija.

Pecresse predsednica pariške pokrajine

Pecresse je uveljavljena političarka in trenutno tudi predsednica pariške pokrajine. Pariz sicer kot županja vodi že pred mesecem in pol imenovana predsedniška kandidatka socialistov Anne Hidalgo.

Pecresse po anketah sodeč sicer kaže bolje v boju za predsedniški stolček kot Hidalgo. Obe pa krepko zaostajata za dvakratno neuspešno predsedniško kandidatko, populistko Marine Le Pen – ta si po letu 2017 znova obeta uvrstitev v drugi krog volitev.

V zadnjih tednih je politični prostor malce razburkal desničarski politični komentator Eric Zemmour. Ankete ga postavljajo na tretje mesto – predvsem pa krni podporo Marine Le Pen. Malce bolj cinični komentatorji v Franciji pravijo, da ob njegovih "trumpovskih" stališčih tudi populistka Le Pen deluje popolnoma sprejemljivo.