Ena od zapor cest na jugu Francije. Foto: EPA
Ena od zapor cest na jugu Francije. Foto: EPA

"Ne bomo umaknili cestnih zapor, dokler premier ne bo napovedal zelo resnih ukrepov. Čas za pogovore je mimo, potrebna so dejanja," je dejal Arnaud Gaillot, vodja sindikata Mladi kmetje.

Vse večje ogorčenje med kmeti, ki se preliva iz sosednjih držav, se pojavlja v času kampanje pred evropskimi volitvami in predstavlja prvi večji izziv za novega premierja Gabriela Attala.

Nekaj ur po srečanju sindikalnih predstavnikov z Attalom v ponedeljek zvečer so novi konvoji traktorjev ponoči zaprli več cest, tudi avtocesto A7 na jugu države. Kmetje so sporočali, da so "siti okoljskih davkov".

Francoski kmetje protestirajo tudi proti pritiskom trgovcev na drobno na cene, s čimer naj bi zmanjšali inflacijo na področju hrane, pa tudi proti zaostritvi okoljske regulative. Takšna nasprotovanja so pripeljala do protestov v več državah po Evropi.

Protestniki v Agenu so metali kivije na urad lokalnega prefekta, kažejo posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih.

Policija je medtem sporočila, da je bila ena ženska ubita, dve pa huje poškodovani, ko se je avtomobil zaletel v zaporo ceste v jugozahodni pokrajini Ariege.

Vodja sindikata kmetov FNSEA Arnaud Rousseau je vse pozval, naj ostanejo mirni in razumni.

Predsednik Emmanuel Macron je zaskrbljen zaradi vse večje podpore za skrajno desnico med kmeti pred junijskimi volitvami v Evropski parlament.

Francoska vlada je zadržala sprejem zakona o kmetijstvu, češ da želi slišati pripombe predstavnikov tega sektorja, preden bi v zakon vključila dodatne ukrepe za podporo kmetijstvu.

A prvi pogovor s predstavniki sindikatov v ponedeljek niso obrodili sadov. Kmetje napovedujejo nove proteste v tem tednu.