Francoska televizija BFMTV poroča, da naj bi Macron zakon podpisal v prihodnjih 48 urah. Minister za delo Olivier Dussopt je dejal, da bo zakon začel veljati 1. septembra, kot je bilo sprva načrtovano.

"Vsi sindikati pozivajo predsednika republike, naj pokaže nekaj modrosti, prisluhne in razume, kaj se dogaja v državi, in naj ne razglasi tega zakona," je medtem pozvala vodja sindikata CGT Sophie Binet. V skupni izjavi so sindikati zapisali, da je to "edini način za pomiritev jeze v državi".

Javnomnenjske raziskave kažejo, da večina prebivalstva zavrača reformo, moti pa jih tudi ravnanje vlade, ki je reformo potrdila mimo parlamenta, saj bi lahko glasovanje izgubila. Ustavna presoja je bila še zadnja formalna ovira pred uzakonitvijo.

Protestniki pred mestno hišo v Parizu. Foto: Reuters
Protestniki pred mestno hišo v Parizu. Foto: Reuters

Ustavni svet zavrnil šest nebistvenih ukrepov

Ustavni svet je sicer zavrnil šest ukrepov, ki za samo reformo niso bili bistvenega pomena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med njimi je bila ideja o obvezni objavi podatkov velikih podjetij o tem, koliko ljudi, starejših od 55 let, zaposlujejo, in ideja o oblikovanju posebne delovne pogodbe za starejše delavce.

Premierka: "Ni zmagovalcev niti poražencev"

Ustavno presojo so sicer zahtevale štiri strani, tri skupine poslancev z levice in desnice ter premierka Elisabeth Borne.

"Ustavni svet je odločil, da je reforma v skladu z ustavo. Zakonodaja je prišla do konca demokratičnega postopka. Nocoj ni zmagovalcev ne poražencev," je Borne komentirala odločitev.

Zavrnjen tudi predlog za referendum o alternativni reformi

Prav tako je ustavni svet zavrnil predlog levice za razpis referenduma o alternativni pokojninski reformi, ki bi ohranila upokojitveno starost pri 62 letih.

Sindikati so v četrtek že dvanajstič po vrsti pozvali k protestnim shodom po državi. Foto: Reuters
Sindikati so v četrtek že dvanajstič po vrsti pozvali k protestnim shodom po državi. Foto: Reuters

"Ustavni svet je bolj naklonjen potrebam predsedniške monarhije kot ljudstva. Boj se nadaljuje," je povedal vodja skrajno leve stranke Uporniška Francija Jean-Luc Melenchon.

Vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen pa je dejala, da "politična usoda pokojninske reforme še ni zapečatena". "Zadnjo besedo ima vedno ljudstvo, njegova pravica je, da se pripravi na spremembo oblasti, kar bo posledica te nepotrebne in nepravične reforme," je zapisala.

Macron vztraja pri reformi

Francoska vlada je pokojninsko reformo, eno glavnih predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, uradno napovedala na začetku leta.

Francoska vlada jo je sprejela mimo parlamenta. Njeno sprejetje naj bi bilo nujno, sicer se bo pokojninski sistem v državi sesul, so trdili.

Policisti pred stavbo ustavnega sveta. Foto: Reuters
Policisti pred stavbo ustavnega sveta. Foto: Reuters

"Država mora še naprej napredovati, delati in se soočiti z izzivi, ki nas čakajo," je dejal Macron na Nizozemskem na začetku tega tedna in napovedal izpeljavo reforme s septembrom.

Predlagane spremembe, zlasti dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let in daljše obdobje vplačevanja v pokojninsko blagajno, so na noge spravile sindikate in v zadnjih mesecih so stavke in protesti, ki so se pogosto sprevrgli v nasilje, večkrat ohromili številna področja javnega življenja.

Na četrtkovih protestih se je na ulicah francoskih mest po uradnih podatkih znova zbralo približno 380.000 ljudi, sindikati pa so poročali o več kot milijonu protestnikov.

Protesti tudi po odločitvi ustavnega sveta

Tudi danes so v večjem delu Francije potekali protesti proti reformi. Na ulicah v središču Pariza so bile postavljene barikade, policisti pa so bili napoteni na sedež ustavnega sveta, pred katerim so se že zbrali protestniki.

V severni pokrajini Ardeni so člani sindikatov zaprli avtocesto, ki vodi v Belgijo. Osebna vozila so spuščali, tovorna vozila pa zadrževali. Cestne zapore so bile postavljene tudi v mestih Strasbourg in Rouen, severozahodno od Pariza, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Francoska pokojninska reforma je skladna z ustavo