Pogajanja so trajala le eno uro. Foto: Reuters
Pogajanja so trajala le eno uro. Foto: Reuters

Predstavnik osmih največjih sindikatov Cyril Chabanier je po le enournih pogovorih dejal, da je premierka Elisabeth Borne vnaprej zavrnila umik reforme.

Po Chanabierjevih besedah bi bil umik reforme edina demokratična rešitev. Sindikalni voditelji so po pogovorih Francoze pozvali k udeležbi na četrtkovi stavki in protestih, ki bodo že enajsti po vrsti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova voditeljica sindikata CGT Sophie Binet je opozorila, da se bodo "mobilizirali, dokler vlada ne razume, da je edina rešitev umik reforme", pri tem pa je poudarila, da se do preklica reforme ne morejo pogovarjati o ničemer drugem.

Pogovori so bili sicer prvo srečanje med sindikati in vladno stranjo, odkar je vlada januarja predstavila sporno reformo.

Stavka in protesti bodo potekali pred odločitvijo francoskega ustavnega sodišča, ki presoja ustavnost pokojninske reforme, ki jo je vlada sprejela z odlokom mimo parlamenta. Vodja sindikata CFDT Laurent Berger je ob tem opozoril, da se Francija spopada s "perečo krizo demokracije".

V Franciji že več tednov potekajo protesti proti pokojninski reformi, ki predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let in podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno.

Reforma je po mnenju vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne, francoski predsednik Emmanuel Macron pa si želi, da bi začela veljati do konca leta.