Premierka Elisabeth Borne. Foto: Reuters
Premierka Elisabeth Borne. Foto: Reuters

V Franciji namreč že dlje časa potekajo množični protesti proti pokojninski reformi, s katero se upokojitvena starost z 62 zvišuje na 64 let, obenem pa se podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno.

V pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP je Elisabeth Borne dejala, da je trenutno osredotočena na dva cilja, in sicer "umiriti napetosti v državi in pospešiti zagotavljanje odgovorov na pričakovanja Francozov".

Ob tem je dodala, da se bo prihodnji teden sestala s poslanskimi skupinami in političnimi strankami, tudi opozicijskimi, v želji po odprtju dialoga in s ciljem "pomiritve države".

Poudarila je, da se bo pokojninska reforma nadaljevala, če jo bo potrdil ustavni svet, ki bo odločal o ustavnosti zakonodaje. Opozicijske stranke upajo, da bo svet preklical reformo zaradi načina, kako je bila sprejeta.

Pokojninska reforma je bila namreč 16. marca sprejeta z ustavnim instrumentom, znanim kot člen 49/3, po katerem lahko vlada reformo sprejme mimo parlamenta. Uporaba člena je nato sprožila dve glasovanji o nezaupnici, ki sta ju proti vladi vložili sredinska koalicija Liot s podporo levice in skrajno desni Nacionalni zbor.

Vlada je nezaupnici prestala, a sta obe le podkrepili nezadovoljstvo v državi. Borne se je zato zavezala, da tega mehanizma – razen na področju financ – ne bo več uporabljala.

Reforma je po mnenju vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne, predsednik Emmanuel Macron pa si želi, da bi začela veljati do konca leta. Macron naj bi se še danes sestal s predsednico vlade in drugimi člani vlade.