Vrh G7 je letos potekalv Carbis Bayu. Foto: Reuters
Vrh G7 je letos potekalv Carbis Bayu. Foto: Reuters

"Z veseljem napovem, da so voditelji ta konec tedna obljubili več kot milijard odmerkov, bodisi neposredno bodisi prek financiranja Covaxa," je povedal Johnson ob koncu tridnevnega vrha v Cornwallu.

Koliko odmerkov cepiva proti covidu-19 bo podarila katera država, ni sporočil. Je pa že pred tem napovedal, da bo Velika Britanija darovala 100 milijonov odmerkov iz lastnega presežka. ZDA so obljubile pol milijarde odmerkov, Nemčija pa naj bi sprva poskrbela za dobavo 350 milijonov odmerkov.

Glede na sklepno izjavo bi skupina izpolnila obljubo do junija 2022. Za zdaj so države neposredno obljubile več kot 870 milijonov odmerkov, polovico bi skušali s pomočjo platforme Covax revnejšim državam dobaviti do konca leta.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je nov zagon ZDA in Velike Britanije glede razdelitve cepiv označil za pomemben rezultat vrh G7. Po njegovem mnenju je prednostna naloga, da se zadosti potrebi po cepivih.

Voditelji so se glede pandemije covida-19 zavzeli tudi za novo preiskavo izvora koronavirusa na Kitajskem, ki bi jo vodila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V končni izjavi pozivajo k transparentni raziskavi, ki jo bodo vodili strokovnjaki.

Gostitelj vrha Boris Johnson. Foto: Reuters
Gostitelj vrha Boris Johnson. Foto: Reuters

"Sprememba se mora začeti z nami"

Voditelji sedmih najrazvitejših držav so podprli tudi pospešitev ukrepanja proti podnebnim spremembam. Prepričani so, da se mora sprememba začeti z njimi, saj države skupine G7 predstavljajo 20 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov. "Ta konec tedna smo bili jasni, da se mora ukrepanje začeti pri nas," je povedal Johnson.

Britanski premier je kot čudovito označil obljubo vseh držav G7, da bodo ogljično nevtralne najpozneje do leta 2050. Poudaril je, da je nujno pospešiti ta postopek in pri tem pomagati državam v razvoju. V končni izjavi se med drugim zavezujejo, da bodo zaščitili najmanj 30 odstotkov zemlje in oceanov do leta 2030 in okrepili financiranje na področju varovanja okolja.

"Dogovor G7 glede globalnega končanja financiranja premoga je velik dosežek in pošilja močan signal svetu," je glede podnebnih zavez med drugim tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

V sklepni izjavi tudi o Rusiji in Kitajski

G7 je v sklepni izjavi še obljubil, da bo morala Rusija odgovarjati zaradi kibernetskih napadov, saj predstavljajo grožnjo, ki se zaostruje.

Voditelji so bili ostri tudi glede Kitajske in pozvali Peking, naj spoštuje človekove pravice v pokrajini Sinkiang, kjer med drugim živi muslimanska manjšina Ujguri.

Po pričakovanjih so voditelji podprli tudi pravičnejši davčni sistem z minimalnim davkom na korporacije. Finančni ministri skupine so namreč že 5. junija na srečanju v Londonu dosegli dogovor o globalnem davku na dohodke multinacionalnih podjetij v vrednosti najmanj 15 odstotkov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ob robu vrha dejala, da je ameriški predsednik Joe Biden prinesel nov zagon reševanju svetovnih težav. Tudi sicer je po njenem mnenju vrh prinesel pozitiven rezultat, pogovore pa je zaznamoval medsebojni interes.

Biden je po vrhu skupaj z ženo Jill odpotoval na grad Windsor na čajanko z britansko kraljico Elizabeto II.