Johnson (desno) je Bidnovo vlado označil za
Johnson (desno) je Bidnovo vlado označil za "osvežujočo". Foto: EPA

Biden in Johnson sta se sešla v Cornwallu na predvečer vrha G7.

Ameriški predsednik je predtem namreč posvaril, da spor med EU-jem in Združenim kraljestvom glede nadzora meje ne bi smel ogroziti mirovnega procesa na Severnem Irskem.

Po brexitu se namreč Združeno kraljestvo in Evropska unija še vedno nista v celoti dogovorila glede trgovine. To bi bila lahko tudi ena od tem pogovorov v prihodnjih dneh.

Johnson je zagotovil, da si ZDA, Združeno kraljestvo in EU želijo zavarovati velikonočni sporazum na irskem otoku.

Voditelja sta se sicer na srečanju dogovorila tudi o delovni skupini, ki bo obravnavala vnovično vzpostavitev potovanj čez Atlantski ocean, potem ko so ZDA na začetku pandemije v veliki meri prepovedale britanskim državljanom vstop v državo. Sklenila sta tudi dogovor, imenovan atlantska listina, ki obvezuje obe državi, da sodelujeta pri svetovnih izzivih na področjih kibernetske varnosti, porajajočih se tehnologij, zdravja in podnebnih sprememb.

To je prva Bidnova pot v tujino, odkar je januarja nastopil položaj predsednika ZDA. V petek se bo pridružil kolegom na vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav G7, ki bo trajal do nedelje.

Glavne teme srečanja bodo krepitev sodelovanja pri spoprijemanju s pandemijo covida-19 in gospodarskem okrevanju, odnosi z Rusijo in Kitajsko ter boj proti podnebnim spremembam in obdavčevanje podjetij.