Udeleženci pogovorov na angleškem podeželju. Foto: Reuters
Udeleženci pogovorov na angleškem podeželju. Foto: Reuters

Johnson je v uvodnem govoru dodal, da morajo države zagotoviti popolno okrevanje svojih gospodarstev. "Zagotoviti moramo, da se iz pandemije nekaj naučimo, zagotoviti moramo, da ne bomo ponavljali nekaterih napak, ki smo jih brez dvoma zagrešili v zadnjih 18 mesecih," je dejal.

Obenem se je po njegovem prepričanju izjemno pomembno izogniti tudi nekaterim napakam iz obdobja zadnje velike finančne krize, ko da okrevanje ni v enaki meri zajelo vseh delov družbe.

Kot je še dejal, je v okrevanje treba vključiti vse in "graditi bolje". Napovedal je osredotočenje na gradnjo "bolj zelene, bolj pravične in bolj enake družbe", s poudarkom na enakosti spolov.

Edvard Žitnik o prvem obisku Joeja Bidna v Evropi

Johnson: "Neuničljivi" odnosi z ZDA

Predtem sta se srečala ameriški in britanski voditelj, Joe Biden in Boris Johnson, ki je britansko-ameriške odnose označil za neuničljive.

Srečanje na skrajnem jugozahodu Anglije je v ospredju zanimanja predvsem za to, ker je to prva turneja ameriškega predsednika v tujini. V četrtek se je Biden prvič srečal z Johnsonom, ki je po pogovorih dejal: "Zavezništvo med našima državama naj bo znano kot neuničljivo odnos." Pogovore z Bidnom je označil za "izjemne" in zatrdil, da obstaja popolna usklajenost z ZDA glede rešitve vprašanja trgovine na Severnem Irskem. Biden je pred tem namreč posvaril, da spor med EU-jem in Otokom glede nadzora meje ne bi smel ogroziti mirovnega procesa na Severnem Irskem.

Na srečanju se prvič od začetka pandemije covida-19 pogovarjajo voditelji Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, ZDA in Združenega kraljestva. Prisotna sta tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Srečanje bo potekalo do nedelje. Biden se bo poleg tega konec tedna srečal z britansko kraljico Elizabeto II., nato pa v okviru turneje odpotoval v Bruselj, kjer bo sodeloval na vrhu Nata in se srečal z voditelji EU-ja. Turnejo bo končal prihodnjo sredo s srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Ženevi.

Koliko cepiva za preostali svet?

Voditelji skupine sedmih najrazvitejših držav G7 naj bi se na vrhu dogovorili za povečanje svetovne proizvodnje cepiv proti covidu-19, da bi državam po svetu zagotovili milijardo odmerkov.

ZDA so pred tem že napovedale 500 milijonov odmerkov cepiva za 92 revnejših držav. Združeno kraljestvo, ki gosti tokratni vrh skupine G7, je napovedalo, da bo prihodnje leto doniralo dodatnih 100 milijonov odmerkov.

Na bogate države letijo kritike, da kopičijo cepivo, medtem ko se v velikem delu sveta cepljenje sploh še ni začelo. Foto: Reuters
Na bogate države letijo kritike, da kopičijo cepivo, medtem ko se v velikem delu sveta cepljenje sploh še ni začelo. Foto: Reuters

Najbogatejše države so se tako odzvale na vse glasnejše pozive, naj delijo cepivo z manj razvitimi državami. Nevladne organizacije namreč opozarjajo, da trenutne razmere vodijo v "cepilni apartheid", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Združeno kraljestvo, ki je zase naročilo več kot 400 milijonov odmerkov, letijo kritike, ker še ni darovalo cepiva revnejšim državam. Britanski premier Boris Johnson je pred začetkom vrha G7 obljubil, da se bo to spremenilo.

Sorodna novica Jill Biden iz ZDA "prinesla ljubezen", se družila z otroki ter kramljala s Carrie in Kate

"Ob uspehu britanskega programa cepljenja smo zdaj v položaju, ko lahko nekaj presežnih odmerkov delimo s tistimi, ki jih potrebujejo," je dejal. "Upam, da bodo moji kolegi na vrhu G7 sprejeli podobno zavezo," je dodal.

Kot so sporočili v Londonu, bodo voditelji na vrhu po pričakovanjih napovedali, da bodo zagotovili najmanj milijardo odmerkov cepiva svetu in pripravili načrt za povečanje proizvodnje cepiva, da bi dosegli ta cilj.

Države članice EU-ja so se dogovorile, da bodo do konca leta podarile najmanj 100 milijonov odmerkov cepiva, pri čemer bosta Francija in Nemčija zagotovili po 30 milijonov odmerkov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pred vrhom G7 pozval farmacevtske družbe, naj donirajo deset odstotkov svoje proizvodnje revnim državam, še poroča AFP.

Prosta trgovina, podnebne spremembe

Poleg tega se bodo pogovori osredotočili še na utrjevanje odpornosti pred bodočimi pandemijami, spodbujanju proste trgovine in podnebne spremembe.

Biden je uvodoma sporočil, da se veseli "okrepitve zaveze multilateralizmu in sodelovanju z zavezniki in partnerji pri gradnji bolj pravičnega in vključujočega globalnega gospodarstva".

Pomembnost, ki jo za multilateralizem predstavlja srečanje in zlasti prisotnost Bidna, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Von der Leyen pa je tvitnila, da srečanje odseva skupno prednostno nalogo: zagotoviti okrevanje za vse. "Poskrbeli bomo, da ljudje, ki jih je pandemija najbolj prizadela, ne bodo ostali zadaj," je zapisala.

Kraljica Elizabeta II. je bila odlično razpoložena. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. je bila odlično razpoložena. Foto: Reuters

Sprejem pri kraljici Elizabeti II.

Po pogovorih so se voditelji udeležili sprejema v botaničnem vrtu Eden Project, ki so se ga udeležili tudi kraljica Elizabeta II., prestolonaslednik, princ Charles s soprogo Camillo ter vojvoda in vojvodinja cambriška, William in Catherine.

Princ Charles je pri tem hvalil vlogo skupine G7 pri prizadevanjih za zaščito podnebja. Boj proti pandemiji covida-19 je po njegovih besedah pokazal, kako uspešen je lahko svet, če deluje skupaj. Tovrstno sodelovanje je potrebno tudi pri ukrepanju proti podnebni krizi, je dejal Charles, ki se že dolga leta zavzema za varstvo okolja.žVrh bo trajal do nedelje, ko je pričakovati skupno izjavo.

Na vrhu G7 o okrevanju po pandemiji