Soustanovitelj Gibanja petih zvezd, komik Beppe Grillo. Foto: EPA
Soustanovitelj Gibanja petih zvezd, komik Beppe Grillo. Foto: EPA

Voditelj stranke Luigi Di Maio, predsednik spodnjega doma parlamenta Roberto Fico, karizmatični zunajparlamentarni politik Alessandro Di Batista ter komik Beppe Grillo so bili soglasni, "da Salvini ni več zaupanja vreden sogovornik".

Salvini je 8. avgusta oznanil, da koalicija z Gibanjem petih zvezd ne deluje več, in pozval k predčasnim volitvam. Liga je v parlamentu pozvala k nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju, a sta Gibanje in Demokratska stranka (PD) zavrnili razpravo. Zdaj celo razpravljajo o možni skupni koaliciji.

Notranji minister Salvini je želel unovčiti vse večjo priljubljenost med volivci, a se mu načrt očitno ne bo izšel. Po neuspeli debati o nezaupnici je naredil korak nazaj in sporočil, da je pripravljen nadaljevati vladanje z Gibanjem petih zvezd v primeru ministrskih zamenjav.

Vodstvo Gibanja je to možnost odločno zavrnilo. Njegovo ponudbo so označili za "sramoten obrat, pri katerem želi narekovati pogoje brez vsake kredibilnosti".

V stranki obžalujejo, da je Savinijevo obnašanje uničilo tudi sodelovanje s preostalimi poslanci Lige, s katerimi so v 14 mesecih vladanja dobro sodelovali.

Salvini je želel unovčiti priljubljenost, a mu ni uspelo zrušiti vlade. Foto: EPA
Salvini je želel unovčiti priljubljenost, a mu ni uspelo zrušiti vlade. Foto: EPA

Liga najbolj priljubljena stranka

Koalicija med Ligo in Gibanjem petih zvezd je glede na javno mnenje bolj škodila slednjemu. Gibanje je iz lanskih marčevskih volitev izšlo kot zmagovalec, a je odtlej izgubilo več kot polovico podpore.

Liga je trenutno najbolj priljubljena stranka v Italiji. Koalicija z Naprej Italija in Bratoviščino Italije bi trenutno glede na ankete po navedbah britanskega Telegrapha osvojila več kot polovico glasov na volitvah.