V Peli, zgodovinskem mestu antičnega makedonskega kraljestva, se je zbralo dva tisoč nasprotnikov imena Makedonija. Foto: Reuters
V Peli, zgodovinskem mestu antičnega makedonskega kraljestva, se je zbralo dva tisoč nasprotnikov imena Makedonija. Foto: Reuters
Aleksander Veliki
Pela je tudi rojstno mesto Aleksandra Velikega, ki so ga Makedonci v znak dobre volje pred pogajanji odstranili iz imen letališča in avtoceste. Foto: Reuters

Pela je zgodovinsko mesto antičnega makedonskega kraljestva in rojstni kraj kralja Aleksandra Velikega, ki je v grški pokrajini Makedonija, blizu današnje meje med državama. Ulice mesta je napolnilo okoli dva tisoč protestnikov, odetih v grške zastave in oblečenih v tradicionalno grško modrino in belino.

Množične proteste so pripravili tudi v številnih mestih na severu Grčije. Pri organizaciji so sodelovali tudi grška diaspora ob meji z Makedonijo, tamkajšnji kleriki in združenja županov.

"Naše sosede, ki ignorirajo našo zgodovino, vabimo, da pridejo v naše muzeje in arheološka najdišča ter odkrijejo, da je Makedonija grška," je množico nagovoril župan mesta Halkidon (Chalkidona) v bližini drugega največjega grškega mesta Soluna Joanis Cuknidas.

Manjše proteste so pripravili tudi v osrednji Grčiji in na grških otokih Kreta, Rodos, Krf ter Kos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZN posreduje v sporu o imenu
Spor med Makedonijo in Grčijo traja že 27 let, vse od makedonske razglasitve neodvisnosti, in je glavna ovira Makedoniji na poti v Evropsko unijo in zvezo Nato.

Pogajanja o novem imenu potekajo pod okriljem Združenih narodov in posrednika Matthewa Nimetza, ki je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

Zaev: Pogajanja v sklepni fazi
Vladi obeh držav sta v zadnjem času okrepili napore pri iskanju primerne rešitve za vse. Premierja Aleksis Cipras in Zoran Zaev sta sredi maja govorila o predlogu iz Skopja – Ilindenska Makedonija. Ilindenska vstaja je bil oborožen upor Makedoncev proti Turkom leta 1903. Makedonski premier Zaev je pred kratkim sporočil, da so pogajanja z Atenami v sklepni fazi.