Podporniki stranke VMRO-DPMNE med protestom v Skopju. Foto: Reuters
Podporniki stranke VMRO-DPMNE med protestom v Skopju. Foto: Reuters
Grčija-Makedonija
Grčija zaradi nasprotovanja imenu sosednje Makedonije, češ da odraža svoje ozemeljske težnje po delu Grčije, blokira približevanje Makedonije EU-ju in Natu. Foto: Reuters
Protesti makedonske opozicije zoper pogajanja z Grčijo

To so bili prvi protesti VMRO-DPMNE-ja, odkar stranko vodi novi predsednik Hristijan Mickoski. Udeleženci so mahali z zastavami Makedonije in stranke, nekateri so tudi nosili napise z geslom shoda Makedonija bo zmagala.

Mickoski je na protestu dejal, da zdajšnja vlada Zorana Zaeva škoduje nacionalnim interesom, ko se pogaja z Grčijo o imenu Makedonije. Napovedal je tudi, da VMRO-DPMNE ne bo privolil v spremembo ustave zaradi spremembe imena. Premier Zaev je sredi prejšnjega tedna sicer sporočil, da so pogajanja z Atenami v sklepni fazi.

Mickoski je pred vladno stavbo med protesti pozval, da bi v državi skupaj s predsedniškimi volitvami imeli še predčasne parlamentarne volitve. "Da vidimo, ali ljudstvo soglaša s tem, kar počne premier Zoran Zaev," je dejal.

Gruevski obsojen, Orban pohvalil VMRO-DPMNE
Nekdanjega predsednika VMRO-DPMNE-ja in dolgoletnega premierja Nikole Gruevskega na protestih ni bilo. Gruevski, ki je bil premier med letoma 2006 in 2016, je bil v sredo v odsotnosti zaradi zlorabe pooblastil ob nakupu luksuznega mercedesa obsojen na dve leti zapora.

Protestnikom pa je videoposlanico poslal madžarski premier Viktor Orban. Podprl je proteste in pohvalil "modre in pogumne voditelje stranke, ki se ne uklonijo pritisku tujih sil", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti so za prihodnji teden napovedani tudi na severu Grčije, kjer nacionalisti nasprotujejo kompromisnemu dogovoru med državama.

27-letno nasprotovanje Grčije
Spor, ki med Makedonijo in Grčijo zaradi njenega nasprotovanja imenu sosednje države traja že 27 let, Makedonijo blokira na poti v EU in zvezo Nato. Pogajanja potekajo pod okriljem Združenih narodov in posrednika Matthewa Nimetza, ki je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje). Cipras in Zaev sta sredi maja govorila tudi o predlogu Ilindenska Makedonija.

Protesti makedonske opozicije zoper pogajanja z Grčijo