"Vrnitev v aktivno politiko se lahko in se mora zgoditi šele, ko bo ozadje videoposnetka Ibiza celovito razjasnjeno," je v izjavi za javnost poudaril Strache. Dodal je, da vzrok za njegovo odločitev ni bilo nobeno politično preračunavanje, sploh pa ne kakšen dogovor.

Heinz Christian Strache je po izbruhu afere Ibiza odstopil s položaja podpredsednika vlade in predsednika stranke svobodnjakov. A kot zatrjuje, njegove politične poti s tem še ni konec. Foto: EPA

Na tak način je zavrnil ugibanja, da naj bi se mandatu evropskega poslanca odpovedal v zameno za uvrstitev svoje žene Philippe na tretje mesto kandidatne liste dunajskih svobodnjakov, kar ji omogoča dobre možnosti za osvojitev poslanskega mandata.

V politiki še ni rekel zadnje besede
Hkrati je napovedal, da si bo prizadeval za politično vrnitev. "Moje politično življenje zagotovo ni končano; to vam obljubljam," je še dejal. In dodal, da politika zahteva "svobodno glavo ter čisto preteklost". Končal je v nekoliko zagonetnem slogu: "Veliko je treba postoriti, a ne bo zaman."

Prejel 45.000 preferenčnih glasov
Strache je na volitvah v Evropski parlament 26. maja od avstrijskih volivcev dobil skoraj 45.000 preferenčnih glasov, kar mu načeloma zagotavlja prevzem mandata evropskega poslanca.

Usodni posnetki z Ibize
Strache je z vseh položajev v avstrijski politiki odstopil sredi maja, ko se je v javnosti pojavil videoposnetek iz leta 2017, ki je nastal na Ibizi. Na videoposnetku Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha obljublja vladne posle v zameno za pomoč pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, po katerih so svobodnjaki vstopili v vladajočo koalicijo z ljudsko stranko.

Njegov odstop je sprožil verižno reakcijo, na koncu katere je parlament izglasoval nezaupnico manjšinski vladi pod vodstvom predsednika ljudske stranke Sebastiana Kurza. Predvidoma 29. septembra bodo v Avstriji nove predčasne volitve.

Strache ne bo poslanec