Novi koronavirus je številne mejne prehode zaprl, zdaj pa se meje znova počasi odpirajo. Foto: EPA
Novi koronavirus je številne mejne prehode zaprl, zdaj pa se meje znova počasi odpirajo. Foto: EPA

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 19 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 388 testiranj. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš ocenjuje, da je porast okužb glede na stanje v sosednjih državah pričakovan.

Na Hrvaškem opozarjajo, da so se prebivalci v preteklih treh tednih nekoliko sprostili, ker ni bilo večjega števila zbolelih s covidom-19. Ocenjujejo, da je novo zvišanje števila okuženih posledica rahljanja epidemioloških ukrepov, še zlasti ko gre za potovanja zunaj kraja bivanja.

V preteklih treh dneh so na Hrvaškem potrdili 41 primerov okužbe, večinoma je šlo za hrvaške državljane, ki so potovali v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, in njihove stike.

Hrvaška je že predtem zaostrila mejne ukrepe. Po poročanju HRT-ja morajo vsi državljani BiH-a, ki nimajo hrvaških osebnih dokumentov, predhodno oddati elektronsko prijavo za prehod meje in navesti tudi razlog, najpogosteje je to turistični. Kdor tega ne stori, ga na meji zavrnejo.

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal: "Razmere na meji bomo nadzorovali na učinkovit način, vse potnike pa pozivam, naj se vedejo odgovorno."

Sorodna novica Na mejah čez dan večurne čakalne dobe, pred predorom Karavanke kolona

Zaradi nadzora se na hrvaških cestah pojavljajo zastoji, promet je zgoščen tudi na cestah proti Jadranskemu morju. Čakalne dobe so tudi na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, kjer je treba za vstop na Hrvaško čakati tudi dve uri.

Maske znova obvezne?

Hrvaška zaradi povečanja števila okužb razmišlja tudi o ponovni uvedbi nekaterih ukrepov, predvsem o obveznem nošenju zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Svojim državljanom tudi odsvetujejo vsa nenujna potovanja v tujino.

Avstrija: Morda bomo znova uvedli nadzor

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg medtem ni izključil možnosti, da bi Dunaj znova uvedel nadzor na avstrijskih mejah za zajezitev novega koronavirusa, če bo treba. Avstrija je sicer svoje meje odprla že za 31 evropskih držav.

Od 4. junija lahko brez omejitev v Avstrijo potujejo državljani vseh sosednjih držav, razen Italije. Foto: EPA
Od 4. junija lahko brez omejitev v Avstrijo potujejo državljani vseh sosednjih držav, razen Italije. Foto: EPA

"To, da smo države uvrstili na zeleni seznam, še ne pomeni, da razmer ne spremljamo več podrobno. Če bo treba, bomo, seveda, znova uvedli ustrezne ukrepe," je povedal Schallenberg. Dodal je, da njihov cilj ni, da bi znova zaprli meje. "Naš cilj je, da kar se da hitro znova vzpostavimo svobodo potovanj. To v 21. stoletju ni luksuz, ampak nujnost," je poudaril. Vsako odpiranje pa je povezano z določenim tveganjem, je še dejal. Izrazil je tudi prepričanje, da bo mogoče morebitne nove izbruhe novega koronavirusa zajeziti lokalno ali vsaj regionalno ter preprečiti širjenje v druge države.

Usklajeno delovanje držav

Po njegovem mnenju bodo tudi članice Evropske unije ob morebitnem drugem valu ravnale bolj usklajeno, kot so ob prvem. "Prepričan sem, da se bomo na evropski ravni odzvali povsem drugače," je dejal Schallenberg, ki bo v ponedeljek na obisku v Sloveniji.

Avstrija je sredi marca podobno kot večina drugih evropskih držav z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa zaprla svoje meje. Od torka je vstop v Avstrijo brez omejitev mogoč za državljane 31 evropskih držav. Že od 4. junija lahko brez omejitev v Avstrijo potujejo državljani vseh sosednjih držav, razen Italije. Dan pozneje je Slovenija odprla mejo za avstrijske državljane.

Avstrija bo v primeru poslabšanja znova uvedla mejni nadzor

V Srbiji novih 94 okužb

V Srbiji so od petka potrdili še 94 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. En človek je zaradi covida-19 tudi umrl, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Trenutno je na območju Srbije 654 ljudi aktivno okuženih z novim koronavirusom. 18 jih morajo zdraviti z medicinskimi ventilatorji. V Srbiji so do zdaj našteli skupno 260 smrtnih žrtev covida-19.

Severna Makedonija: Skoraj 3000 aktivnih okužb

Največje žarišče na območju zahodnega Balkana je v Severni Makedoniji. Zadnji dan so potrdili 185 novih primerov, opravili pa so 1394 testov, navaja B92. Aktivnih okužb v državi je 2868. Zadnji dan je zaradi covida-19 umrlo 11 ljudi, skupno število smrtnih žrtev se je povzpelo na 233.

V Črni gori volitve 30. avgusta

V Črni gori so v petek poročali o 31 aktivnih okužbah. Med četrtkom in petkom so potrdili 18 novih okužb.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je medtem za 30. avgust razpisal parlamentarne volitve in lokalne volitve v nekaterih občinah.

Đukanović in njegova Demokratična stranka socialistov (DPS) v Črni gori vladata že vse od vzpostavitve večstrankarske demokracije leta 1989.