Foto: EPA
Foto: EPA

Organizacija opozarja, da je hrvaška predsednica prejšnji teden v izjavi za švicarsko javno televizijo (SRF) potrdila, da hrvaški policisti nasilno zavračajo prebežnike, ki poskušajo vstopiti na Hrvaško mimo mejnih prehodov.

"Zagreb mora prenehati nezakonito preprečevati vstop prebežnikom in nasiljem nad njimi na svojih mejah," je v pismu poudarila višja raziskovalka za Balkan in vzhodne države Evropske unije pri HRW-ju Lydia Gall, ki ugotavlja, da je hrvaška obmejna policija "slabo ravnala s stotinami, morda tisočimi prebežnikov, ki si zaslužijo pomoč in pravico".

Opozarjanje na domnevno nasilna ravnanja hrvaških policistov

Gallova je v imenu HRW-ja od hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović zahtevala, naj odredi preiskavo o nasilnem pregonu prebežnikov in naj Hrvaška preneha s tovrstnim ravnanjem. Poudarila je, da Hrvaška z uporabo sile pri vrnitvi prebežnikov v skrajšanjem postopku iz države članice EU-ja v državo, ki ni članica, ne da bi obravnavali možnost zaščite, krši več zakonov EU-ja kot tudi konvencijo Združenih narodov o beguncih.

Spomnili so, da so že decembra lani v svojem sporočilu opozorili, da hrvaška policija v BiH-u vrača migrante in prosilce za azil, v določenih primerih tudi nasilno, in s kršitvami pravic do vložitve prošnje za azil. Navedli so tudi pričevanja prebežnikov, ki naj bi jih hrvaški policisti pretepli, jim uničili mobilne telefone in odvzeli denar.

Hrvaška zanika obtožb

Hrvaško notranje ministrstvo je zavrnilo vse navedbe o domnevnem nasilju nad prebežniki. Zatrdili so, da pri notranjem nadzoru niso ugotovili nobene kršitve policijskih pooblastil in da so številni prebežniki "lažno pričali", saj jim niti po večkratnih poskusih ni uspelo, da bi čez Hrvaško prišli v katero drugo državo EU-ja.

HRW ob tem navaja, da tudi Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex), ki opravlja zračni nadzor meje med Hrvaško in BiH-om, ni ugotovila kršitev človekovih pravic ali množičnega vračanja migrantov. Trditve hrvaške predsednice tako pod vprašaj postavljajo delovanje Frontexove misije v skladu z evropsko zakonodajo in temeljnimi pravicami.