Reka Kolpa. Foto: BoBo
Reka Kolpa. Foto: BoBo

Od 12 transformatorskih postaj na Hrvaškem, ki so bile včasih povezane v slovensko elektroenergetsko omrežje, je družba Hrvaško elektrogospodarstvo (HEP) vse razen ene v preteklih letih povezala v hrvaško omrežje. Zdaj so pripravili ustrezno infrastrukturo še za zadnjo "slovensko" transformatorsko postajo, vendar s preklopom ne soglaša nihče izmed 143 prebivalcev Pravutine, ki leži ob Kolpi na skrajnem zahodu karlovške županije nedaleč od Črnomlja.

Jutarnji list je pred dnevi poročal, da so vsi vaščani med drugim podpisali peticijo proti izklopu iz slovenskega omrežja in jo naslovili na HEP. V njej so izrazili prepričanje, da je slovensko omrežje bolj kakovostno kot hrvaško, ker ima stabilnejšo napetost in manj izpadov elektrike. V slovensko omrežje so vključeni od leta 1955 in pravijo, da tako rekoč ne vedo, kaj pomeni pomanjkanje elektrike. Menijo, da kot prebivalci EU-ja lahko zaščitijo svoje pravice tudi na ravni Unije.

Med drugim so navedli, da so bili zaradi nenačrtovanih izpadov v obdobju med letoma 2018 in 2020 brez elektrike vsega skupaj manj kot eno uro. Medtem so bili njihovi sosedje iz vasi, ki jim elektriko dobavlja HEP, zgolj v letih 2018 in 2019 brez elektrike skupaj približno tri dni.
Vaščani trdijo, da jim HEP ne more zagotoviti niti splošnih hrvaških standardov dobave elektrike. Račune za elektriko jim sicer pošilja HEP, a denar potem nakaže kolegom v Slovenijo.

V karlovški podružnici so za časopis pojasnili, da je bilo na območju ob Kolpi v preteklih letih več nenačrtovanih izpadov elektrike predvsem zaradi prenove elektroenergetske mreže. Povedali so, da lahko prebivalcem Pravutine zagotovijo "primerno raven storitev".