Pevec z vzdevkom Thompson poveličuje ustaški režim, ki je sodeloval z nacisti, in koncentracijsko taborišče, v katerem je bilo ubitih več kot 80.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Pevec z vzdevkom Thompson poveličuje ustaški režim, ki je sodeloval z nacisti, in koncentracijsko taborišče, v katerem je bilo ubitih več kot 80.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Gre za zloglasni vzklik hrvaških nacističnih sodelavcev ustašev v času druge svetovne vojne.

"Glede pozdrava Za dom spremni je ustavno sodišče v nekaterih svojih prejšnjih odločitvah že izrazilo jasno stališče, da gre za ustaški pozdrav Neodvisne države Hrvaške in da ta pozdrav ni v skladu z ustavo republike Hrvaške," je ustavno sodišče objavilo na svoji spletni strani.

Ustavno sodišče se je v današnjem sporočilu za javnost odzvalo na številna novinarska vprašanja o sredni odločitvi visokega sodišča za prekrške, da ustaško geslo na začetku pesmi Bojna Čavoglave pevca Marka Perkovića – Thompsona ne predstavlja kršitve reda in miru, kot to opisuje zakon o prekrških zoper javni red in mir. S tem naj bi Thompsonu omogočili, da lahko še naprej v javnosti nemoteno vzklika omenjeno geslo.

Hrvaško ustavno sodišče je danes še poudarilo, da hrvaška ustava zagotavlja tudi samostojnost in neodvisnost hrvaške pravosodne oblasti. Sodišča delujejo na podlagi ustave, zakonov, mednarodnih pogodb in drugih veljavnih virov prava ter na podlagi dejstev, ki jih ugotovijo v vsakem konkretnem primeru, so dodali.

Sorodna novica Nasprotovanje koncertu Thompsona: "Poveličevanje ustaštva ni svoboda govora"

Minister: Geslo me spominja predvsem na NDH

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je za hrvaški radio pred današnjim sporočilom ustavnega sodišča izjavil, da ga Za dom spremni spominja predvsem na ustaško t. i. Neodvisno državo Hrvaško (NDH). Dodal je, da ima sporni pozdrav tudi nekoliko drugačno podobo, ker so ga uporabljali nekateri pripadniki hrvaških oboroženih sil med vojno na Hrvaškem ob razpadu Jugoslavije. Meni, da se bo zgodba o morebitnem kaznovanju uporabe ustaškega gesla nadaljevala od primera do primera.

Privrženci gesla se sklicujejo na to, da je pozdrav Za dom spremni uradni del grba nekaterih veteranskih združenj, ki ga je pred leti registriralo ministrstvo za upravo v času levosredinske koalicije pokojnega hrvaškega premierja, socialdemokrata Ivice Račana.

Odločitev visokega sodišča za prekrške so pozdravili na hrvaškem konservativnem in skrajnodesničarskem političnem prizorišču, med drugim tudi predsednik stranke Domovinsko gibanje Miroslav Škoro.

Hrvaški opozicijski socialdemokrati so medtem napovedali, da bodo čim prej predlagali predlog zakona, s katerim bi prepovedali uporabo zloglasnega gesla.

Thompson je redno na svojih koncertih začenjal pesem Bojna Čavoglave z geslom Za dom spremni, ki je bilo navdušeno sprejeto med njegovim občinstvom.

Poveličevanje smrtonosnega koncentracijskega taborišča

Medtem zapleti s Thompsonovim nastopom v Mariboru razburjajo tudi slovensko javnost, in sicer zaradi Thompsonovih skrajnih desničarskih političnih stališč in poveličevanja ustaškega režima. Med drugim je znan njegov posnetek, v katerem poje v čast ustašem, ki so pobijali ljudi v koncentracijskem taborišču Jasenovac, kjer je bilo ubitih več kot 80.000 ljudi.