Marko Perković Thompson je priljubljen skrajnodesničarski pevec, ki mu številne evropske države ne dovolijo nastopati. Foto: EPA
Marko Perković Thompson je priljubljen skrajnodesničarski pevec, ki mu številne evropske države ne dovolijo nastopati. Foto: EPA

Na seji visokega sodišča za prekrške je 20 sodnikov med drugim odločalo o nepopolnih in različnih pojasnilih pravnih norm v primeru izvedbe sporne pesmi glede na hrvaški zakon o prekrških zoper javni red in mir.

Hrvaška sodišča za prekrške so v preteklih nekaj letih različno odločala o spornih izvedbah Perkovićeve pesmi, ki je nastala med vojno na Hrvaškem, današnja odločitev pa naj bi določila sodno prakso v morebitnih novih podobnih primerih zoper Perkovića.

Na visokem sodišču za prekrške so danes razpravljali o načelu zakonitosti kot tudi o uravnoteženosti sodne prakse glede na stališča o ustaškem geslu v pesmi Bojna Čavoglave, ki so izražena v primerih ovadb proti Perkoviću na hrvaških sodiščih za prekrške, so sporočili na sodišču.

Sodišče: Vzklikanje gesla v pesmi ni kršenje javnega reda in miru

Med glasovanjem je 15 sodnikov menilo, da Perkovićevega vzklikanja gesla na začetku pesmi ni možno obravnavati, kot je opisano v 5. členu hrvaškega zakona o javnem redu in miru. Gre za člen, ki določa, da "tisti, ki na javnem mestu z izvajanjem, predvajanjem pesmi, skladb in besedil ali s posedovanjem ali izpostavljanjem simbolov, tekstov, slik, risb, kali javni red in mir".

V sporočilu na spletni strani sodišča niso podrobneje pojasnili svoje odločitve. Dodali so, da so odločali zgolj v primerih dveh ovadb šibeniške policije proti Thompsonu zaradi koncertne izvedbe pesmi leta 2016, ki sta lani dobili sodni epilog z oprostitvijo Perkovića.

Stališče sodnikov naj bo smerokaz tudi za morebitne podobne primere, ki so povezani z uvodnim vzklikom v Perkovićevi pesmi, ki slavi ustaštvo. Tako bo lahko Thompson na svojih koncertih še naprej nemoteno vzklikal "Za dom spremni", poročajo hrvaški mediji.

Odločitev sodišča je pozdravil Perkovićev odvetnik Davorin Karačić, ki v geslu ne vidi nič spornega. Trdi, da gre za bojni klic, ki ga je uporabljala hrvaška vojska v nedavni vojni.

Hrvaško ustavno sodišče je sicer večkrat odločilo, da je "Za dom spremni" nedvomno ustaško geslo, ki je v nasprotju s temeljnimi določili hrvaške ustave.

Thompsonov koncert so prejšnji mesec znova prepovedali v Mariboru, tako kot so bili koncerti ikone hrvaške skrajne desnice odpovedani tudi na Nizozemskem, v Švici, Avstriji, Nemčiji in Kanadi. Hrvaški izvajalec je znan po svojih skrajnih desničarskih političnih stališčih in poveličevanju ustaškega režima nekdanje Neodvisne države Hrvaške.